Ungdomsøen skal blive mere bæredygtig, og takket være øens engagerede er vi grønnere nu end for få år siden – og vi er først lige begyndt. Herunder kan du læse om nogle af de grønne forandringer, som engagementsgruppen Grøn Ø har været drivkraften bag.
Ungdomsøen er på en rejse mod at blive grønnere og de bæredygtige initiativer, der bliver skabt, udspringer af øens unge engagerede. Særligt engagementgruppen Grøn Ø er en vigtig retningsgiver for arbejdet med øens bæredygtighed. Gruppen står bag Ungdomsøens bæredygtighedsmanifest, som inspirerer til grøn handling.
For stifter af Grøn Ø, Rasmus Sandorff, er det vigtigt, at Ungdomsøen har fokus på det grønne område:
”Ungdomsøen er unges ø, og så er det vigtigt, at den også afspejler ungdommens syn på klimakampen. Især når der nu er en stor ungdomsbevægelse for den grønne omstilling, klima og biodiversitetskampen,” siger han.
Det er særligt vigtigt for Rasmus, at klima og bæredygtighed altid bliver tænkt ind fra begyndelsen og integreres i så mange beslutninger som muligt, der vedrører øen. De grønne spor kan nu ses flere steder i organisationen. Herunder er et udpluk med tre af Ungdomsøens grønne initiativer:
1. Et grønnere menukort
Smørrebrød. Hvilke billeder fik du skabt i hjernen? Måske højtbelagte rugbrødsmadder med fiskefilet, leverpostej, roastbeef eller rejer?
På Ungdomsøen møder du et smørrebrød, der udfordrer det klassiske. Her finder du ø-kokkens vegetariske signatur-smørrebrød på tallerkenen. Det består eksempelvis af bagt græskar med smagfuld svampepaté eller smørrebrød med hummus lavet på gule ærter.
Thomas Helvig, som er kok på øen, nærer en stor kærlighed til lokale råvarer og årstidens grøntsager. Og det blev en afgørende faktor, da der skulle tages stilling til maden på øen i januar 2022. Resultatet er et menukort, hvor grøntsagerne har fået en central rolle:
“Jeg har gennem de sidste mange år arbejdet mere og mere ind i at sige, hvordan kan jeg gøre grøntsagen til hovedemnet? Hvordan kan jeg udfordre det, vi arbejder med og måden, vi spiser på?
For der er ikke nogen grund til ikke at forherlige den her gulerod eller den her selleri. Den skal sættes helt op på den samme hylde som oksekødet,” fortæller Thomas.
Ønsker man at tilkøbe fisk eller kød på Ungdomsøen, er det en mulighed. I så fald samarbejdes der med Blue Lobster, som er en platform, der forbinder kokke og skånsomme kystfiskere, og kød kommer fra mindre producenter, som Thomas kender og kan stå inde for.
2. El-båd, affaldsortering og pelsede beboere?
Hver dag sejler Ungdomsøens medarbejderbåd, der er døbt Henrietta, til og fra øen, når personale skal frem og tilbage på arbejde. Når Henrietta glider hen over Øresund, sker det på diesel, men fra det nye år kommer en hel ny el-båd, som er bedre for miljøet. Det glæder Carsten Thorsen, som er driftsansvarlig på Ungdomsøen:
“Det er rigtig vigtigt, at vi får el-båden, så vi kommer lidt væk fra de fossile brændstoffer.”
For Carsten er det grønne perspektiv altid med i baghovedet, når driften på øen skal udvikles:
“Det er vigtigt, at øen generelt bevæger sig i en grønnere retning. Det synes jeg, at vi har en forpligtelse til i næsten i alt, hvad vi gør. Vi kører også hårdt på med affaldssortering, og så prøver vi lige nu også at se på, om vi kan få nogle dyr herud, som kan holde arealplejen nede” fortæller Carsten og supplerer med, at man kigger ind i får, geder eller uldgrise, som kan græsse på øen.
3. Bæredygtighedskonsulent på øen
Et vigtigt step på vejen for at sætte klima og bæredygtighed på dagsordenen blev at oprette en ny stilling til formålet. Derfor er der nu en bæredygtighedskonsulent, som har fokus på det grønne område.
Ungdomsøen arbejder især på at fremme grønne ungefællesskaber, hvor unge inspirerer hinanden i arbejdet med den grønne omstilling. En af strategierne er at integrere klima og bæredygtighed ved at mikse det med blandt andet kunst og kultur.
Ambitionen er, at Ungdomsøen er et grønt talerør og et sted, der styrker unges handlemuligheder, når det kommer til klima og bæredygtighed.
I dette arbejde fungerer Grøn Ø’s pagt som retningsgiver.
Unge driver klimaindsatsen
Selvom Ungdomsøens grønne arbejde kun lige er begyndt, er Rasmus glad for de konkrete forandringer, som er sket:
”Det er jo virkelig fedt, at der er sket så mange ting. Jeg tror stadig, der er en masse arbejde, som mangler, men det er nice, at vi har kunne bidrage til forandringer.” lyder det fra Rasmus.
Og så har han et klart budskab, han vil dele med alle unge:
”Jeg vil gerne opfordre alle unge til at benytte sig af Ungdomsøen, og de muligheder, der er for at arbejde for den grønne omstilling. Så kom ud på Ungdomsøen og mød andre grønne, engagerede aktivister og unge fra forskellige foreninger. Lav noget fedt grønt arbejde, så vi kan få spredt nogle ringe i vandet og ændre noget i samfundet.”
Ungdomsøen er slet ikke i mål endnu - vi skal i en grønnere retning. Har du forslag til det næste skridt? Så hører vi gerne fra dig! Skriv en mail til engagement@ungdomsoen.dk og hør mere om, hvordan du kan engagere dig i den grønne omstilling på Ungdomsøen.