Hvordan er du som lytter, når du taler med familie, venner og kollegaer? Det blev unge opmærksomme på, da de deltog i FRIRUMs workshop i aktiv lytning på Dokk1 den 11. februar. De lærte om de fem lytteniveauer og prøvede dem af på hinanden. Hvis du læser videre, vil du også blive introduceret til niveauerne og et par øvelser, du kan lave med en ven.
Snakken går i den hyggelige belysning i Lille Sal på Dokk1 i Aarhus. Gode venner og nye bekendtskaber er i fuld gang med at præsentere sig ved navn og en irrelevant information. Skostørrelse og navne på bedstemødre bliver delt sammen med overraskelsen over, hvor svært det egentligt er.
Præsentationsrunden er den første øvelse i FRIRUMs lytteworkshop, som er arrangeret i forbindelse med ferniseringen af deres lyttesalon, der bliver udstillet i Dokk1s fællesarealer frem til 5. marts. Lytteworkshoppen bliver faciliteret af Sebastian på 23 år, som er projektleder på FRIRUM. Vi har samlet nogle af hans pointer her, så du også kan øve dig i at blive bedre til at lytte til blandt andet familie, venner og kollegaer.
For at blive en god lytter må man først tage stilling til de fem lytteniveauer:
Lytteniveau 1
Du lytter ikke. Du ignorerer det, du hører, og venter bare på, hvornår du selv kan komme til at tale. Du viser utålmodighed i dit kropssprog og stemme og vil have tendens til at afbryde taleren. For eksempel ved at sige ”Ja, ja. Det har jeg også oplevet. Nu skal du høre…”
Lytteniveau 2
Du er en distraheret lytter. Du lytter efter med et halvt øre, og dine tanker er et andet sted. For eksempel hvis du tjekker din telefon imens. Du giver små lyde som høflige kvitteringssignaler på, at du hører efter, men vil ikke kunne gengive det, du hører. Du vil typisk byde ind i samtalen med ”Hvad var det, du lige sagde?” eller ”Åh, kan du lige sige det igen?”.
Lytteniveau 3
Du er en selektiv lytter. Du lytter efter, men lægger kun mærke til det, som umiddelbart er relevant for dig. Du svarer kun på det, du ønsker uddybet, fordi du vil bruge det, du hører, i fremtiden. Det kan for eksempel lyde sådan her: ”Vil du lige fortælle igen, hvordan du kom frem til den løsning? Nej, ikke lige det, men det andet du sagde…”
Lytteniveau 4
Du er en opmærksom lytter. Du er fuldt ud opmærksom på at høre efter og forstyrres ikke af din egen dagsorden. Du viser, at du lytter, ved at bruge de ord, du hører, når du svarer taleren. Du er nu i ligeværdig dialog, hvor dine spørgsmål, svar og kommentarer tager udgangspunkt i det, du hører. For eksempel ved at sige ”Det, der er inspirerende ved din historie, er…”
Lytteniveau 5
Du er en empatisk lytter. Du hører ikke bare ordene, men opfanger også den følelsesmæssig situation, som ligger bag de ord, du hører. I dine svar til taleren gentager du ikke kun det, der er blevet sagt, men spørger ind til den følelse, du oplever, at taleren sidder med. For eksempel ved at spørge ”Er du ikke stolt over at have fundet den løsning?”
Reflektér over, om du kan genkende de forskellige lytteniveauer fra din hverdag og dine relationer. Måske du er mere empatisk i nogle situationer, mens du som udgangspunkt er selektiv i andre. Du kan også sammen med en ven prøve niveauerne af i praksis og se, om I kan mærke, hvad det gør ved jer at blive lyttet til aktivt og slet ikke at blive lyttet til. Prøv at lave disse to simple øvelser:
- Den distraherede lytter
Aftal hvem af jer, som er fortæller og hvem, som skal lytte. Fortælleren skal nu dele en historie, mens lytteren gør sig umage for at være på lytteniveau 1. Lytteren vil for eksempel være fokuseret på sin telefon og virke fjern, uinteresseret og utålmodig.
Tal nu sammen om, hvordan er det at være på lytteniveau 1? Og hvordan er det at fortælle en historie til en person, som er på lytteniveau 1? - Den aktive lytter
Byt nu roller. Fortælleren skal igen dele en historie, men nu skal lytteren gøre sig umage for at være på lytteniveau 5. Lytteren skal stille et spørgsmål til historien, men først når fortælleren har afsluttet sin historie.
Tal sammen om, hvordan er det at være på lytteniveau 5? Og hvordan er det at fortælle en historie til en person, som er på lytteniveau 5?
Med workshoppen og lyttesalonen ønsker FRIRUM at sætte fokus på den forskel, det kan gøre at lytte og blive lyttet til. FRIRUM er et ståsted for unge med og uden psykiske diagnoser og i deres lyttesalon møder du syv unge, som fortæller om at leve med ADD, ADHD, OCD, depression, angst og andre psykiske lidelser.
Du kan læse mere om FRIRUMs lyttesalon her og besøge udstillingen på Dokk1 frem til 5. marts. Hvis du er nysgerrig på at følge FRIRUMs rejse, kan du finde dem på Instagram: @frirum_
Lyttesalonen og workshoppen er skabt i samarbejde med FRIRUM, Frontløberne, LIFT OFF og Ungdomsøen.