FRIRUM1

Unge med psykiske diagnoser deler oplevelser i FRIRUMs Lyttesalon

Syv unge fortæller om alt det, som er både svært og godt ved at have en psykisk diagnose i dag. Det er en del af lyduniverset FRIRUMs Lyttesalon, som vil skabe større forståelse, rummelighed og gøre os klogere.

Det kan være stigmatiserende at have en diagnose, men sådan behøver det ikke at være. Der er også mange positive ting ved at have en diagnose. Vi er alle forskellige, og det er dét, som er fedt og fantastisk. Sådan fortæller Matilda, som er praktikant i Team Engagement hos Ungdomsøen.

Hun har været med til at udvikle FRIRUMs Lyttesalon i samarbejde med Sebastian, som er en af Ungdomsøens frivilligt engagerede unge. Sammen har de interviewet fem unge og deler også selv ud af deres oplevelser med at have en psykisk diagnose.

”Formålet er at skabe en platform, hvor unge har mulighed for at fortælle deres ærlige erfaringer om det at have en diagnose. Vi håber, at det vil skabe større gennemsigtighed og forståelse. Man er ikke bare sin diagnose,” siger Sebastian om projektet.

FRIRUMs Lyttesalon på Ungdomsoen

En støtte for unge

Autisme, ADHD, ADD, OCD, angst, depression. Det er nogle af de diagnoser, de syv unge fortæller om. Der er de seneste ti år sket en markant stigning i antallet af børn og unge, som får en psykisk diagnose. For Sebastian og Matilda er vigtigt at tale om, fordi det kan skabe et fællesskab.

”For mig er det et personligt projekt, fordi jeg har angst. Formålet med projektet er at sprede opmærksomhed om forskellige diagnoser og forhåbentligt hjælpe nogen, som har det svært. Det kan være udfordrende at bede om hjælp, og vi vil gerne støtte op om andre unge,” siger Matilda.

Matilda har været med til at udvikle FRIRUMs Lyttesalon. Hun er praktikant hos Ungdomsøen.

Sammen mod mistrivsel

Lyttesalonen er udsprunget af fællesskabet FRIRUM, som er et ståsted for unge i alderen 15 til 30 år med og uden en diagnose. Sebastian, der selv har en udviklingsudfordring, har udviklet initiativet, som vil bryde tabuer, fordomme og mindske ensomhed og mistrivsel ved at skabe fællesskaber og nye oplevelser.

”Du skal lytte til fortællingerne for at blive klogere på dig selv og samtidig på andre. Du kan få en større forståelse for andre unge og for dit eget netværk. For jeg vil våge at påstå, at der er nogen i dit netværk og vennekreds, som kæmper med noget af det samme,” siger Sebastian.

Du kan lytte til FRIRUMs Lyttesalon på Ungdomsøens Spotify lige her eller sætte dig godt til rette i prinsessesofaen på Ungdomsøen, hvor projektet hænger fra den 14. december 2022.

Du kan også opleve lydfortællingerne på biblioteket i kulturhuset DOKK1 i Aarhus fra den 11. februar til den 6. marts 2023. Her kan du møde Sebastian, som inviterer til en workshop og fortæller om projektet.

Har du brug for nogen at tale med? Så kan du chatte, ringe eller skrive til en af de her organisationer:

FRIRUMs Lyttesalon er blevet til virkelighed med støtte fra Frontløberne, LIFT OFF, Nordea-fonden og Ungdomsøen.