Skal man finde Ungdomsøens kok på øen, er der to steder, man kan finde ham: i det moderne industrikøkken - måske i færd med at sætte sidste hånd på anretningen af en forret.
Ellers på kajen, bøjet ned over et bålfad i gang med at vende et spidskål, et græskar eller en anden grøntsag i bålets gløder.
Billedet passer meget godt overens med, hvordan Ungdomsøens kok, Thomas Helvig, selv beskriver sin mad: Nørrebro-Nordisk, hvor mødet mellem det globale samfunds overflødighedshorn af teknikker og store smage forenes med jordbundethed i den danske muld:
“Jeg prøver at skabe en balance mellem bæredygtig mad, ønsket om en ændret madkultur og samtidig bevare det sociale, afslappede og nydelsen i et godt måltid,” fortæller Thomas.
Fremtidens mad er bæredygtig
Et af de spørgsmål, der bliver stillet i køkkenet, er: Hvordan sætter vi guleroden eller selleri på samme hylde som oksekødet?
Derfor vil man på øen opdage, at mange retter har grøntsagen som hovedelement frem for kødet eller fisken:
“Vores mad på øen har fokus på sæsonens gode grøntsager. Vi serverer de råvarer, som er i sæson, så maden afhænger af årstiden. Vi bruger frugt og grønt, som vokser tæt på os.
Vi serverer også kød, fisk og skaldyr, men vi skal kunne se os selv i øjnene, og det skal være lidt, men godt,” forklarer Thomas, hvis signatur-smørrebrød også udfordrer det klassiske ved at være en vegetarisk udgave.
Nydelse, fornøjelse og forstyrrelse
Det er Thomas’ vision, at når besøgende tager fra øen, skal de sejle derfra og have fået en spændende kulinarisk oplevelse og være glade i sjælen samtidig. Men forhåbentlig har de også fået lidt forstyrrelse - som er et af Ungdomsøens dogmer - med hjem:
“Måltidet på Ungdomsøen er udarbejdet på basis af ungdommens krav om nytænkning og bæredygtighed, så vi er sat over for et højere ansvar og stillingtagen end andre steder.
Vi skal skabe en ekstraordinær spiseoplevelse samtidig med at rykke grænser,” fortæller Thomas, som kalder det en kæmpe motivator:
“Jeg vil gennem velvære og forstyrrelse skabe en dialog om, hvordan vi som mennesker kan mødes over det gode måltid, også i fremtiden,” slår han fast.
Vil du også have en bid af morgendagens måltid på Ungdomsøen? Læs mere om forplejning på øen her eller kontakt booking@ungdomsoen.dk