I Aarhus Kommune har unge fået større indflydelse på initiativer, der handler om dem selv. De har fået en plads om bordet, hvor de ikke blot bliver hørt – men har ansvar og er drivkraften i at udvikle løsninger og nye muligheder for kommunens unge.
Det er et stort og vigtigt skifte i kommunens praksis, fortæller Jane Grønnebæk Horn, der er programleder for Ungepakken i Aarhus Kommune.
Her kan du høre om Janes og kommunens erfaringer med at give unge magt. Det kan give inspiration til dig, som gerne vil samarbejde med unge i jeres organisation.
Faglig Forstyrrelse er Ungdomsøens fysiske og digitale format, hvor vi deler viden, inspiration og skaber dialog på tværs af aktører, der er optagede af unges indflydelse og engagement i samfundet.
Hvordan arbejder Aarhus Kommune med at give unge indflydelse og magt?
I Aarhus Kommune arbejder vi ud fra Aarhus Kompasset, som en forståelsesramme, der sigter mod "Mindre system. Mere borger." Denne tilgang fokuserer på at skabe værdi for borgerne gennem øget samskabelse og vidensinformeret arbejde. Ved at sætte borgernes perspektiv i centrum søger kommunen at styrke medborgerskab og frivillighed, hvilket også omfatter unges deltagelse og indflydelse i beslutningsprocesser.
Ud over FrirumAarhus har vi i Aarhus Kommune også Danmarks første Ungeseksualråd, nedsat af Aarhus Byråd i 2022 med det formål at styrke unges stemme inden for seksuel sundhed. Rådet består af unge, der bidrager med perspektiver, anbefalinger og idéer til at forbedre unges seksuelle trivsel.
I januar 2024 præsenterede Ungeseksualrådet seks konkrete anbefalinger til Aarhus Byråd (sexpunktsplan). Ungeseksualrådets arbejde afspejler Aarhus Kompassets principper ved at inddrage unge direkte i udviklingen af initiativer, der vedrører deres egen seksuelle sundhed. Samarbejdet mellem kommunen og unge er et eksempel på, hvordan Aarhus Kommune arbejder med samskabelse for at skabe værdi for borgerne.
Hvordan arbejder I med indsatsen FrirumAarhus, hvor I giver unge magt og muligheder?
FrirumAarhus er et initiativ, der giver unge mellem 15 og 30 år mulighed for at realisere deres egne idéer til fællesskaber. Gennem praktisk og økonomisk støtte hjælper FrirumAarhus unge med at skabe og forme frirum og fællesskaber.
Unge kan blive en del af FrirumsPanelet, hvor de bidrager med ønsker, identificerer behov og foreslår konkrete løsninger. Derudover tilbyder FrirumsPuljen økonomisk støtte til unges egne initiativer, som vurderes og bevilges af andre unge i FrirumsPanelet.
For mig er FrirumAarhus er eksempel på et governance-skifte, hvor ansvar og beslutningskraft flyttes tættere på unge. Gennem ansættelser og frivillighed bliver de en del af udviklingen og driften af alle initiativer. Det handler om at give unge mere ansvar og beslutningskraft i udviklingen af løsninger, der vedrører dem selv.
Det understøtter et governance-skifte, hvor magt og handlemuligheder flyttes tættere på dem, der berøres af beslutningerne. Her bliver unge ikke bare hørt, men er drivkræfter for forandring.
Hvorfor synes du, at unge skal have magt og muligheder?
At give unge indflydelse og handlemuligheder er essentielt for deres trivsel og udvikling. Når unge får mulighed for at realisere egne initiativer, øges deres engagement og demokratiske selvtillid. Trivselskommissionen (2025) understreger vigtigheden af at møde unge med et sprog, der fremmer deres selvforståelse og handlekraft, i stedet for at fastholde dem i en problemorienteret tilgang.
Det perspektiv er et helt grundlæggende princip i FrirumAarhus. Særligt oplever vi, at unge er interesseret i kommunikationen omkring trivsel. Mange unge i FrirumAarhus ønsker at tage ejerskab over den offentlige samtale om deres generations trivsel og udfordre fortællingen om "de urobuste og mistrivende unge" ved at nuancere fortællingen om "de unge".
Hvad har du lært – som var svært eller nemt – ved at unge fik magt i Aarhus Kommune?
Erfaringen med at give unge magt i Aarhus Kommune har vist, at det kræver en åben og lyttende tilgang fra kommunens side. Det kan være udfordrende at balancere systemets strukturer med unges behov for fleksibilitet og kreativitet.
Det skaber forstyrrelser, men det er kun godt! Vi har nemlig oplevet, hvordan unges engagement og nye perspektiver kan føre til innovative løsninger og styrkede fællesskaber.
Hvad er den vigtigste pointe om unge og magt, som du vil dele til Faglig Forstyrrelse?
Den væsentligste pointe om unges indflydelse er betydningen af at skabe strukturer, der giver unge reel magt over deres egen trivsel og sundhed. Det er det afgørende, at unge støttes af personer med kendskab til systemet og dets logikker, som kan hjælpe med at åbne døre. Selvom det kan være udfordrende, så er jeg sikker på at det rummer betydeligt potentiale, hvor vi kun har set begyndelsen.
Vil jeres organisation blive endnu bedre til at engagere og samarbejde med unge?
Så kom med til Unge med om bordet - et inspirationsseminar på Ungdomsøen den 2. til 3. oktober 2025. Her vil vi gennem workshops, talks og praktiske øvelser dele viden og erfaringer. Det er for jer, der vil skabe gode rammer for unges engagement og indflydelse.