Foto Den Grønne Ungdomsbevægelse 1

Faglig Forstyrrelse: "Vi skal leve i den fremtid som nutidens politik former"

Faglig Forstyrrelse er Ungdomsøens fysiske og digitale format, hvor vi deler viden, inspiration og skaber dialog på tværs af aktører, der er optagede af unges indflydelse og engagement i samfundet.

Den 15. maj på Ungdomsøen kan du blandt andet møde Den Grønne Ungdomsbevægelse, som vil give deres input under temaet ungemagt. Lær dem bedre at kende her, når Naja Vaaben fra Den Grønne Ungdomsbevægelse starter samtalen i denne Q&A.


Hvad driver jeres engagement i Den Grønne Ungdomsbevægelse?
Vi ønsker at leve i en verden hvor klima og social retfærdighed vejer tungere en industriinteresser og forbrug. Den politik der føres nu, både i Danmark og globalt er ikke bæredygtig, hvis vi ønsker at fremtidens generationer skal kunne leve uden faren for naturkatastrofer og fødevareusikkerhed.

Hvis det skal ske, kræver det den ændring af vores samfund, vores økonomi og vores forbrug. Den forandring ønsker Den Grønne Ungdomsbevægelse at skabe.


Hvordan træffer I beslutninger i jeres organisation?
Den Grønne Ungdomsbevægelse har en flad ledelsesstruktur, og derfor har alle der er aktive lige meget medbestemmelse - uanset erfaring.

Vi har også et formålsprogram, som udstikker retningen for vores arbejde og som kun kan ændres ved stormøder – Den Grønne Ungdomsbevægelse svar på en national generalforsamling.

I mindre grupper træffer vi ofte beslutninger med konsensus, altså hvor vi diskuterer os frem til en fælles beslutning. Vi forsøger at drage så meget omsorg for hinanden så muligt, også når vi er uenige om beslutninger, og vi stoler på, at vi alle vil vores fælles bedste.


Hvad er styrken ved, at det kun er unge, der har magten i jeres organisation? Og hvilke udfordringer giver det?
Den Grønne Ungdomsbevægelse har på nuværende tidspunkt ingen øvre aldersgrænse. Det sagt, ser vi det som en styrke at repræsenterer den yngre generation.

Det giver os et helt særligt mandat til at deltage i den politiske samtale: vi skal leve i den fremtid som nutidens politik former. Udfordringen er ofte, at unge ikke har den samme legitimitet og de samme økonomiske midler, som organisationer der primært består af voksne.

Skærmbillede 2025 03 10 110715
Skærmbillede 2025 03 10 110617
Skærmbillede 2025 03 10 110537
Skærmbillede 2025 03 10 110256
Skærmbillede 2025 03 10 104411
Skærmbillede 2025 03 10 104201
Den grønne ungdomsbevægelse
627f9ec30dd79c481a64ce97 Vendepunktet

Oplever I at blive taget alvorligt af beslutningstagere og omverdenen – og hvad gør I for at sikre, at jeres unge stemmer bliver hørt?
Vi oplever at bryde igennem i mediebilledet og nogle gange også til politikere, men vi har også fundet ud af, at der er forskel på at blive lyttet til og inddraget i beslutninger.

Klimaforskeres anbefalinger, som vi næsten altid læner vores krav op ad, bliver ofte udvandet igennem den politiske proces. Derfor er vi er meget bekymrede over den mangel på klima-handling, vi ser både i Danmark og globalt.

Vi forsøger at uddanne os selv og andre unge i at tage del i den politiske samtale for at skabe opmærksomhed på klimakrisen. Vi engagerer andre i politisk arbejde, og vi står bag hinanden, når vi laver aktivisme.


Hvad er jeres vigtigste råd til organisationer, der gerne vil give mere reel magt til unge?
Støt os økonomisk! Ungdomsorganisationer er mere økonomisk sårbare end andre politiske organisationer. Samtidig går alle penge ubeskåret til aktivisme, fordi vi er ulønnede.

Brug jeres platform! Når I stiller jer bag os, legitimerer I os. Selv med solid forskning i ryggen kan det være svært for en ungdomsorganisation at blive taget alvorligt, fordi vi er unge. Når mere ”voksne” organisationer tager os alvorligt eller samarbejder med os, gør I det lettere for os at slå igennem.

Nysgerrig på ungemagt? Du kan møde Naja Vaaben og fortsætte samtalen til Faglig Forstyrrelse den 15. maj på Ungdomsøen. Køb billet lige her.


Ungdomsøen er optagede af at styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund. Har du ideér eller erfaringer, der er værd at dele, så kontakt os på kommunikation@ungdomsoen.dk

Alle fotos: Den Grønne Ungdomsbevægelse

5f8570b9b0cbe58b6d4cad1e