fbpx

Et nyt år med mindre ensomhed. Det er en af de gaver vi rigtig gerne ville give til de 120.000 unge i Danmark der ofte eller altid føler sig ensomme. Derfor er vi gået sammen med Ventilen, der er en frivillig social organisation, der har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Sammen vil vi igennem hele december sætte fokus på emnet via kampagnen – ‘Ingen skal gå alene ind i det nye år!’ – ligesom vi opfordre unge til at sætte ord på ensomhed. For alle oplever at føle sig ensomme. Og det er vigtigt vi taler om det og sætter ord på ensomheden og hvad vi gør ved den, hvad enten den er langvarig eller kun optræder engang imellem.

Har du også oplevet ensomhed eller kender du en der har, vil vi bede dig om at sætte ord på det her. Alle breve overleveres til Ventilen, som giver dem til unge i deres netværk. Alle breve er som udgangspunkt anonyme, men vi håber at du vil skrive dit fornavn som afsender på netop dit brev.

Har du brug for inspiration? Prøv at svare på et eller flere af følgende spørgsmål:

  • Har du nogensinde følt dig alene på et tidspunkt, hvor du gerne ville være sammen med andre? Fortæl hvordan du havde det. Hvordan fik du det bedre?
  • Kender du nogen, der har følt sig ensomme? Hvad tror du, vedkommende havde brug for at høre?
  • Har du følt dig udsat eller sårbar? Hvordan havde du det, og hvad havde du selv brug for at høre i situationen?

Sæt ord på ensomhed

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

MERE OM ENSOMHED:

Ensomhed er en følelse, der opstår, når et menneske ikke får opfyldt sit sociale behov. Det er dermed forskelligt fra person til person, hvornår ensomheden tager fat.

Alle unge kan blive ramt af langvarig ensomhed. Faktisk føler 10-12% af de unge i Danmark, mellem 16 og 29 år, sig ofte eller altid ensomme. Denne følelse kan risikere at få alvorlige konsekvenser for den unge, da langvarig ensomhed kan føre til selvskade, angst, depression og selvmordstanker.

Vi har alle brug for relationer til at opfylde vores sociale behov og få følelser som ensomhed ud af kroppen. Vores sociale behov varierer også fra person til person. Nogle unge har udelukkende brug for en eller to gode venner, mens andre har behov for at være en del af en større gruppe.

Vi sørger for at få alle hilsnerne kommer ud til unge gennem Ventilens lokale tilbud. Når du sender din hilsen giver du tilladelse til at Ungdomsøen og Ventilen giver brevet videre, samt at medarbejdere herfra må læse din hilsen.

Ungdomsøen:  

Ungdomsøen er en vild aktivitetsplatform og et udviklingscenter for hele Danmarks ungdom – det er en ø, hvor alle landets unge kan arrangere vilde events, deltage i engagerende kurser og møde nye venner.

Ungdomsøen vil være med til at skabe positive forandringer i hele Danmark ved at støtte dig og andre unge i at skabe aktiviteter, kurser og idéer for unge. Derfor er der plads til at unge selv udtænker og udfører aktiviteter.

Det betyder, at udformningen af øen ikke dikterer en særlig brug eller særlige aktiviteter, men dig mulighed for selv at bestemme, hvordan du vil bruge Ungdomsøen.

Med Ungdomsøen ønsker vi at skabe plads til at både debattøren, holdspilleren, rollespilleren, atleten, digteren, spejderen, programmøren, danseren, musikeren og alle andre unge kan samles om hver deres unikke aktivitet på øen. Samtidig med at de kan mødes i nye aktiviteter og fællesskaber på tværs.

Det skaber grobund for en ny bevægelse, der sætter unges ressourcer i centrum med reel indflydelse, meningsfyldte fællesskaber og bæredygtig samfundsudvikling i højsædet.

Ventilen:

Ventilen Danmark er en frivillig social ungdomsorganisation, der er sat i verden for at gøre ungdommen mindre ensom. Vi har 20 års erfaring i at afhjælpe og forebygge ensomhed blandt unge gennem forskellige indsatser.

Vi driver 23 lokale tilbud i 21 byer landet over, hvor man kan komme, hvis man føler sig ensom. Her oplever man et trygt fællesskab med andre unge, der bokser med samme udfordringer, mens en gruppe unge frivillige planlæger aktiviteter og sætter rammerne.

Ventilen Fortæller smadrer tabuer om ensomhed blandt unge gennem oplæg, workshops og kurser for både unge og folk omkring dem. Vi insisterer på, at ungdomsensomhed er vigtigt at beskæftige sig med, og vi sætter det på dagsordenen gennem deltagelse i konferencer, offentlige samtaler og ved at udgive viden om ensomhed.

Læs mere på https://ventilen.dk/