Askestorm spiller koncert paa Ungdomsoen. Musikalsk coronadroem blev til virkelighed
Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

Musikalsk coronadrøm blev til virkelighed

Den 16. september inviterede Ungdomsøen og Tufaso til ”MIN FØRSTE OPTRÆDEN”. En aften med fuldt fokus på den næste generation af danske bands. Aftenen var den store finale på et ungedrevet initiativ, der har til formål at støtte unge vækstlagsmusikere. Og hvilken aften det var…

Mere end 100 unge mennesker står samlet i den gamle dobbelthangar på Ungdomsøen. De vugger fra side til side. Enkelte med armene om hinanden. Alle med blikket rettet mod den lille scene.
Fra scenen lyder poetisk lyrik og stemningsfyldt musik skabt af Julius, Andrea, Aron og Ali. Tilsammen udgør de bandet Søg Fred, og denne septemberaften markerer præsentationen af tre ugers arbejde med deres optræden og sammenspil i bandet. Arbejdet med hvordan man som ung musiker kommer ud over scenekanten og gøre sine musikalske drømme til virkelighed.

Den musikalske coronadrøm blev til virkelighed, da Søg Fred stod på scenen på Ungdomsøen den 16. september 2022, fordi de sammen med de to andre vækstlagsartister Kemisk Forår og Askestorm var en del af forløbet ”Min første optræden”. Et forløb som er skabt og gennemført af den ungedrevne musikforening Tufaso.

Julius fra bandet Soeg Fred synger på Ungdomsoen og fik opfyldt sin coronadroem

En idé udsprunget af corona

Tufaso udspringer fra Ungdomsøens fællesskab af frivilligt engagerede unge. De brænder for musikken og for at støtte unge vækstlagsmusikere med at komme frem i musikkens verden. Tufaso ønsker at skabe et sted, hvor unge omkostningsfrit kan spille og opleve koncerter, producere musik, samles om musik, dyrke musik og ikke mindst styrke deres evner og netværk.

Musik som levevej skal tages lige så seriøst som alle andre anerkendte leveveje i samfundet. Musik er ikke kun et kreativt fag, men et fag, som skaber lige så stor værdi som alle andre fag. Samtidig kan musikbranchen være benhård, men hvem skal bestemme, hvad der er god musik? I Tufaso tager vi unge upcoming musikere dybt seriøst. Ved at give dem mod til at dyrke deres passion for musikken igennem sparring og erfaring i, hvordan man navigerer sig i musikbranchen, hjælper vi unge kunstnere, der brænder for musikken, på vej” fortæller Benjamin, der er medstifter af Tufaso.

Derudover var Fredrik og Thea, der begge sidder i bestyrelsen for foreningen Tufaso, med til at forme initiativet og føre det ud i virkeligheden.

Tufaso startede som engagementsgruppe på Ungdomsøen og er siden blevet en selvstændig forening. I foråret 2020 var Tufaso de drivende kræfter bag at etablere Ungdomsøens lydstudie, og mens corona hærgede inviterede de kunstnerne Angående Mig og Søn til at indspille live-sessions på øen. Under corona fik de også idéen til initiativet ”Min første optræden”, hvor de vil støtte unge kunstnere, der har fået udskudt deres karrierestart på grund af corona. Med støtte fra Tuborgfondet blev idéen til virkelighed i sensommeren 2022.

Forsangeren i bandet Askestorm synger og spiller keyboard på Ungdomsoen

Et vigtigt initiativ

Små tre uger inden koncertaftenen ”Ungdomsøen inviterer til MIN FØRSTE OPTRÆDEN” var Søg Fred, Kemisk Forår og Askestorm taget til Ungdomsøen for at få muligheden for at fordybe sig i arbejdet med deres optræden. På øen var der arrangeret en firetimers performanceworkshop, hvor bandsene stillede sig på scenen og spillede et par numre for hinanden og for scenecoach Johannes Brandstrup fra Det Jyske Musikkonservatorium. Han gav musikerne tips og tricks til, hvordan de forbedrer deres performance. Der blev arbejdet med intensitet, dynamik og hvordan man sikrer, at musikken og det visuelle udtryk matcher.

Ali, som spiller trommer i Søg Fred, siger, at noget af det, han lærte til workshoppen, var, at ”folk hører med øjnene”. ”Afhængigt af hvordan det visuelle ser ud, kan man høre musikken helt anderledes. For at være tro til musikken, skal man agere som musikken,” fortæller han. Og Julius, frontmand og sanger i Søg Fred, fortæller; ”Man har fået en ny bevidsthed om, hvordan man er i scene for sit publikum. Det er et nyt arbejde, man skal tage fat i, og Johannes har givet os nogle gode metoder. Vi har allerede fået en bedre indbyrdes kemi på scenen. Nu skal den bare ud til publikum.”

Vi går alle sammen på MGK (Musikalsk Grundkursus),” fortæller Andrea, som synger i Søg Fred. ”Jeg har følt, at jeg fik undervisning i alt, der handlede om musik. Indtil vi i går talte om, at man overhovedet ikke bliver undervist i performance, selvom det er noget, man bliver bedømt på. Det er sådan noget som det her, der gør, at man kan rykke sig på det, fordi det ikke er noget, man får undervisning i ellers,” siger hun og understreger hvorfor, initiativet ”Min første optræden” er vigtig for unge musikere.

Magnus Orkild fik lov til at realisere sin musikalske coronadroem

Musikbranchen afmystificeret

Det kræver hårdt arbejde at slå igennem, når der er mange, der drømmer om at leve af musikken. Derfor var der et oplæg fra Morten Riis, der er artist manager for en mindre håndfuld unge bands. Han gav Søg Fred, Kemisk Forår og Askestorm et indblik i, hvad der skal til for at tjene penge på sin musik. Alle ved, at det kræver hårdt arbejde, men hvilket arbejde og hvordan? Det var noget af det, Morten afmystificerede.
Kemisk Forår har spillet et par koncerter og udgivet ét nummer, men alligevel er branchen nogle gange svær at gennemskue. Niels, som er frontmand og sanger i netop Kemisk Forår, fortæller:

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, men efter workshopsene var jeg helt bombet med indtryk og informationer. Det var virkeligt lærerigt og gjorde mig opmærksom på, at jeg egentligt bare spillede musik og ikke havde noget begreb om branchen bagved.”.

'Min første optraeden' initiativet paa Ungdomsoen giv lov til realisere musikalske droemme

Stor succes

Oplæg, workshop og coaching endte så ud i et brag af en fest den 16. september 2022 på Ungdomsøen. Her dansede, festede, lyttede og hyggede 100 unge. Aftensmaden blev nydt til solnedgangen over København og festen fortsatte med DJ til aftentimerne blev til nattetimer.

Koncerten var sjov! Det var vildt fedt, at så mange dukkede op. Det var nok også fordi, det var så god en deal med transport, tre bands, djs og aftensmad gratis,” siger Storm, der spiller trommer i Askestorm.

At denne aften blev mulig skyldes engagementet fra Tufasos engagerede unge, Ungdomsøens samarbejde med Københavns Kommune, hjælp fra MUVE, Musikforeningen Vesterbro med instrumenter og ikke mindst den økonomiske støtte fra Tuborgfondet. Benjamin og resten af Tufaso står nu tilbage med en følelse af succes i maven – og hvem ved, måske blod på tanden til mere?

Vil du være med til at skabe initiativer som ”Min første optræden” og støtte unge vækstlagsmusikere med udgangspunkt i Ungdomsøen? Meld dig ind i Tufasos facebookgruppe eller følg dem på instagram @tufaso_.

Tufaso, der er en ungedrevet musikforening, der hjaelper unge vaekstlagsmusikere paa Ungdomsoen

Billederne er taget af Mariann Libach Burup og Magnus Orkild.