Ungdomsøen er ikke bare en ø – det er et levende fællesskab, skabt og drevet af unge engagerede, der skaber liv, handling og idéer på øen. Men hvem er de mennesker, der lægger tid, kræfter og hjerte i at forme øen? Hvad driver dem?
I den kommende tid møder vi de engagerede, der gør Ungdomsøen til noget helt særligt. Første portræt handler om August Clemmensen, som har været med siden Ungdomsøens spæde start.
August kender Ungdomsøen som sin egen bukselomme og husker nemt vejen til enhver af fortets nørklede afkroge. Ude på kajen slænger han sig ind i en Tesla (Ungdomsøens golfvogne) og kører hjemmevant rundt i terrænet, mens han stikker hånden ud, vinker og hilser på de forbipasserende.
I køkkenet i området for frivillige engagerede stryger han sine fingre over en knagerække, der hænger viskestykker på og siger: ja, den har jeg også lavet.
Et årti som frivilligt engageret
Det er til at se og mærke, at August har haft sin gang på Ungdomsøen de sidste snart ti år, og det er tydeligt, at han har sat sine spor overalt på øen.
Han har lavet alt fra at hjælpe til med renoveringen af øen til at være en del af Ungdomsøens bæredygtighedsfestival SUSTAIN, hvor han inspirerede andre med sit eget bæredygtige firma, hvor han tryller gamle bolsje-rester om til sprut.
Forleden var han en tur i Ikea med Marc, som er Giv-Et-År-engageret, for at købe nye ting til at friske kommandanten, de frivilliges sted på øen, op. Der er med andre ord fart på August. Det er ikke ofte, han sidder og laver ingenting, og derfor har øen passet godt til ham:
“Jeg har fået plads til at lave virkelig mange projekter på Ungdomsøen. Jeg har ikke skullet ansøge om at lave noget, jeg har bare taget initiativ, og så er der nogle, der har klappet i hænderne og sagt ‘det er fedt, det synes jeg bare, at du skal blive ved med,” fortæller han.
Den indstilling og det eventyr Ungdomsøen var i begyndelsen - og stadig er ti år efter- er noget af det, der tiltalte August helt fra start:
“Det var et eventyr ud i det ukendte, da øen startede. For der var ikke nogen, der vidste, hvor stort et projekt det var, eller hvad det kunne blive til. Der blev sagt: "Vi har en vision, der hedder, at ungdommen i Danmark skal have nogle rammer at vokse i og et sted at lave deres ting, hvad end deres ting er.”
Og der tænkte jeg: dét vil jeg gerne være med til at skabe,” fortæller August.

Projekter > Netflix
Når man tilbringer tid med August, går der ikke lang tid, før man fornemmer, hvordan det at kaste sig over nye projekter kommer til ham med en vis selvfølgelighed, der kan være svær at sætte ord på.
Selv forklarer han, at han altid har været sådan, og man forestiller sig næsten, at hans gå-på-mod er noget, han har fået ind med modermælken.
Alligevel kan han erindre, at det var dengang, han begyndte til spejder som barn, at det for alvor gik op for ham, at man kan ret meget, hvis man vil det. Og sidenhen har han ikke set sig tilbage:
“Folk har altid været sådan: ‘wow, du har mange ting at se til’, og ja, det har jeg, men jeg har også mange gode ting at se til. Jeg er meget tilfreds med det, jeg har, for ud af de ti projekter jeg har gang i, så har jeg haft hundrede, jeg har kørt igennem før,” forklarer han og uddyber:
“Det er bare en måde at arbejde på og bruge sin tid på. Der er nogen, som ser virkelig meget Netflix - jeg sidder og skriver dokumenter og ansøgninger og producerer sprit i min fritid, fordi jeg synes, det er sjovt,” griner han.

Engagement som det passer ind i livet
Som tiden går bliver mennesker ældre og udvikler sig. Det samme er sket for øen. Hvor opgaverne for August i starten var et spørgsmål om at nedrive, flytte paller og feje støv, så ændrede opgaverne sig som øen - og han selv - blev ældre.
Kost og minilæsser blev byttet ud med kamera og sociale medier i øens frivillige kommunikationsgruppe. Dernæst med 3D printere og t-shirts, da han var med til at stifte merch-gruppen:
“Så det er ikke, fordi at jeg har været her på øen og lavet det samme i ni år, det er nærmest som om, at hvert tredje år har det været et nyt projekt, jeg har haft fokus på. På den måde har mit engagement fået lov til at forny sig, og jeg har fået lov til at lave nye og anderledes ting herude,” fortæller han.
Og selvom August har været frivillig engageret i snart ti år, har Ungdomsøen ikke fyldt lige meget i alle ti år. Ungdomsøen arbejder med meget fleksible rammer for engagement, som betyder, at man kan give alt fra én time til et event til at hive et helt år ud af sin kalender og blive Giv-Et-År-engageret.
For livet og ens engagement ser ikke ens ud hele tiden, og det kan August spejle sig i:
“Jeg var faktisk lige ved at gå lidt død i øen, og der var et halvandet års pause for mig, hvor jeg måske kun var kommet herud en gang. Og så blev jeg hevet ind igen af Mariann, som har været en del af øen i mange år, og det tændte en gnist i mig igen,” fortæller August.
Og både nye mennesker og fællesskabet er afgørende for, at August vælger Ungdomsøen til igen og igen:
“Jeg har virkelig mødt mange mennesker herude, og det er en af grundene til, at jeg er engageret herude på Ungdomsøen i stedet for en fodboldklub eller et spejdercenter.
Hver gang jeg kommer herud er der nye mennesker, og det nyder jeg virkelig. Der er også en masse gamle kendinge som mig selv, og dem har jeg en super god relation til, men det er super fedt, at der kommer nyt blod til, for de har nogle nye ideer og en ny energi.”

Grønne drømme der spirer
Lige nu drømmer August om at arbejde mere med bæredygtighed ude på øen og med det nye havne-renoveringsprojekt, der står for døren, ser August masser af muligheder her:
“Jeg går lidt og drømmer om at udvikle en kasse med bestemte planter, som kan være med til at rense havmiljøet, som man kan sænke ned rundt omkring på havnekajen,” fortæller han og tilføjer, at drømmene om en ny havn også inkluderer en dampsauna - selvfølgelig bygget af resttræ.
Mon ikke, der er andre frivillige engagerede, som har lyst til at løfte projekterne i fællesskab:
“Der er virkelig mange forskellige måder at være engageret ude på Ungdomsøen på. Man kan vælge at lave sit frivillige arbejde her på sygt mange forskellige måder, og man kan boltre sig på alle mulige vilde måder. Det synes jeg virkelig, at man skal nyde, at man kan,” siger August.
Er du nysgerrig på at blive en del af øens fællesskab? Læs mere her.