NIS00212

12 unge kan flytte ind hos organisationer og give ét år til fællesskabet

Unge skal have indflydelse, ægte magt og være med i maskinrummet. Det mener organisationerne Ungdomsøen, Platformen og Byens Hus, der søger 12 unge, som vil være med til at drive og udvikle fællesskaberne som Giv-Et-År-engagerede fra august 2023.

Unge er afgørende for fremtidens fællesskaber og demokrati. Unge har holdninger og bekymrer sig om samfundsudviklingen, men dette bliver ikke altid omdannet til handling og indflydelse. Derfor har Ungdomsøen siden 2019 haft 22 unge boende på det gamle søfort ud for København.

Som Giv-Et-År-engagerede giver unge ét år af deres liv til frivilligt at engagere sig og få indflydelse i en organisation. Her bliver de en del af et trygt og rummeligt fællesskab, hvor de får nye kompetencer og kan gøre en forskel for andre unge, fortæller Anna Rask, som er vidensansvarlig hos Ungdomsøen.

”Vi ønsker at sprede en ny metode til ungeinddragelse, som kan bidrage til, at organisationer i Danmark bliver bedre til at facilitere, at deres arbejde ikke blot er for unge, men skabes med og af unge. Det er vores erfaring, at det, som skabes af unge, bliver mere meningsfuldt og relevant for flere unge,” siger hun og tilføjer:

”De stiller kritiske spørgsmål til "plejer", de kommer med et andet perspektiv og nye ideer, som alt sammen er med til at højne kvaliteten af vores aktiviteter.”

Nu får 12 unge mulighed for at blive en del af de tre organisationer som Giv-Et-År-engagerede fra august 2023 til juli 2024. Ungdomsøen søger seks unge, Platformen tre og Byens Hus ligeledes tre unge.

Unge flytter ind hos kulturhuse

Giv-Et-År-metoden har rødder i spejderbevægelsen, hvor Ungdomsøen har videreført og udviklet den fra, så flere unge kan flytte ind og få medbestemmelse i ungeorganisationer. Siden 2021 har to hold af tre unge boet hos kulturhuset Platformen i Esbjerg, der nu søger tre unge.

”Vi vil give unge mulighed for at udleve præcis deres drømme, give dem magten til at udføre på egen hånd og samtidig give dem et sted, hvor de kan afprøve, fejle, have succes og lære en masse om sig selv og andre i processen,” siger Thomas Abrahamsen, der er leder hos Platformen.

Jonas Kuula er én af de unge, som lige nu er Giv-Et-År-engageret hos Platformen. Det allerbedste er fællesskabet med de andre unge engagerede og at føre sine ideer ud i virkeligheden, fortæller han.

"Som Giv-Et-År på Platformen hjælper man med stedets drift, men bruger mest tid på egne projekter. Som en del af arbejdet opbygger man et kæmpe netværk, får praktisk erfaring og nye evner, der kan løfte dine projekter til nye højder,” fortæller han.

Giv-Et-År-engagerede til Byens Hus

Kulturhuset Byens Hus i Gentofte vil skabe flere aktiviteter og fællesskaber af og for unge, og derfor samarbejder de med Ungdomsøen. Det allerførste hold af tre unge Giv-Et-År-engagerede bliver en del af Byens Hus til august. De skal ikke bo i kulturhuset, men får mulighed for at flytte sammen i en bolig.

Her bliver de tre en del af en række spændende projekter indenfor temaerne kunst, fortælling og engagement. De vil også få mulighed for at starte nye projekter for Byens Hus’ mange besøgende, fortæller Mathias Gran-Olander, der er ungekulturkonsulent hos Byens Hus.

”Vigtigste af alt vil de få ansvar og masser af muligheder for at udfolde deres skabertrang, udbygge egne projektlederkompetencer og blive dus med de mange søde og seje brugere af Byens Hus,” siger han.

Samarbejde mellem fonde og organisationer

Lauritzen Fonden har støttet Giv-Et-År-programmet siden 2019, hvor fonden er med til at gøre det muligt for unge at flytte ind og være med til at udvikle Ungdomsøen og Platformen.

Tuborgfondet har støttet Giv-Et-År-programmet siden 2022. Fonden støtter hele programmet, men den har et særligt fokus på at muliggøre, at unge Giv-Et-År-engagerede kan flytte ind hos Byens Hus.

Sammen gør fondene det muligt at videreudvikle Giv-Et-År-metoden, så flere organisationer i hele landet kan få mulighed for at få unge mennesker med helt ind i maskinrummet og få magt og indflydelse på det, de drømmer om.

Kender du et ungt menneske, som søger et eventyr og vil skabe aktiviteter og fællesskaber med andre unge? Så læs mere her og del budskabet om at blive Giv-Et-År-engageret til august.