fbpx

”Spring ud i det! Det er hårdt, men fucking fedt”

|

Kategorier

Engagement
|

20-årige Johanna pakkede i september sidste år sin taske og tog fra Herning til Ungdomsøen for at starte sin tilværelse som Giv-Et-År-engageret. Siden da har hun lært meget om sig selv, livets bane og ikke mindst, hvordan man kører en minilæsser. Året har også budt på nye fællesskaber, unikke oplevelser og masser af kage. Få et indblik i Johannas liv som Giv-Et-År-engageret herunder.

Johanna i Ungdomsøens båd Betty, som hun har lært at sejle som en del af Giv-Et-År-programmet.

Hvad har været den fedeste doing above learning oplevelse for dig?

Jeg tror, det har været alle køretøjerne. Vi har selvfølgelig lært at sejle, men også minilæsseren, golfvognen og power tools. Lavpraktiske opgaver er ikke noget, jeg har gjort mig i før, overhovedet. Jeg har knapt nok hamret et søm i en væg før, så at køre minilæsser og golfvogn på første dag var spændende. Jeg var sådan ”I kan da ikke bare lade mig køre i den her golfvogn. Jeg har kun været her én dag og har aldrig kørt en bil i mit liv”, men de var sådan ”Det kan du sagtens, bare gør sådan her”. Så alle de der lavpraktiske handywoman opgaver, er det, jeg har været mest wow over, at de bare har ladet mig gøre, uden at jeg har skullet lære alt muligt om det først.

Hvad bruger du din dag på, når du har fri?

Når jeg har fri elsker jeg at lave mad og bage kage. Det er nok det, jeg bruger mest tid på. Og ellers bare slappe af med de andre; se noget film, se noget serie og være udenfor. Det er så lækkert! Man har lyst til at være udenfor hele tiden. De her dage, hvor solen kommer frem, og man kan sidde ude uden jakke, er bare det bedste i verden! Så jeg tror, det, jeg bruger det meste af min tid på, er at være udenfor, lave mad, bage kage og spise is.

Johanna nyder at være udenfor og hygge med de andre omkring bålet.

Er der en dag eller oplevelse, som har gjort særligt indtryk på dig?

Jeg tror, det var lige efter eller lige inden jul, hvor Sebastian havde lavet bål, og lige så stille kom vi alle sammen én efter én og satte os, og han lavede sandwich til os over bål. Det var megalækkert. Jeg tror, vi alle sammen syntes, det var virkelig hyggeligt, for det var ikke planlagt, men vi endte alle sammen med at sidde der i flere timer og spise kager. Det var megafedt, synes jeg.

Hvad er det bedste ved fællesskabet omkring Ungdomsøen?

Der er jo lidt to fællesskaber; det store fællesskab og Giv-Et-År-fællesskabet.

Det bedste ved Giv-Et-År-fællesskabet for mig er hvor intenst, det er. Det er hårdt, at det er intenst, men det er også megafedt, at det er intenst. Det, jeg godt kan lide, er, at vi ved så meget om hinanden, uden at have kendt hinanden vildt længe, og vi er gode til at tage hensyn til hinanden. Selvom man måske synes at Børge er virkelig træls i dag, har man stadig omsorg overfor hinanden og spørger lige, om Børge er okay, for han ser ret trist ud. Den omsorg, vi har for hinanden, er ret familiær og ikke kun som venner. Vi bor sammen og har ikke så meget andet lige nu. Vi er her, vi er her sammen, og vi er lidt alt for hinanden, føler jeg.

Og med det store fællesskab er det bare så fedt at møde så mange forskellige mennesker, der har så mange forskellige grunde til at komme ud på øen. Man har altid øen at bonde over uanset om man er gammel ø’xplorer eller ny Giv-Et-År-engageret, der har været her i to måneder. Og at man kan lære af hinanden, selvom man er ny og gammel. Man bliver ved med at lære af hinanden, for der kommer hele tiden nye måder at gøre tingene på, og det, synes jeg, er virkelig fedt.

På trods af at året er intenst, formår Johanna at finde ro – også i sin tilgang til livet fremadrettet. Foto: Emma Fager

Hvad har du fået ud af at være GEÅ indtil videre?

Det, jeg har lært mest af, er, at jeg har mødt så mange forskellige mennesker, og jeg har lært så mange forskellige veje i livet. Jeg har meget mindre stress på med af finde ud af, hvad jeg vil, fordi folk herude har taget hver deres vej, og folk er alt fra 20 til 40 år. Livet er kun for dig, og jeg skal ikke stresse over det. Jeg kan gøre hvad jeg vil, gå min egen vej og tage den med ro. Jeg har lært, at livet ikke bare er en linje, man skal følge. Man kan tage det i sit eget tempo og tage den vej, man selv har lyst til.

Hvis du kunne sige noget til andre, der overvejer at søge om at blive GEÅ, hvad ville det så være?

Spring ud i det! Det er hårdt, men det er FUCKING fedt. I sidste ende, når man er færdig, tror jeg kommer til at stå og tænke ”hvor var det lækkert, og hvor er jeg glad for, at jeg gjorde det her”.

Hvordan søgte du om at blive GEÅ?

Jeg søgte gennem en Powerpoint. Jeg så ansøgningsfristen om aftenen, hvor ansøgningsfristen var dagen efter, og tænkte, nu gør jeg det. Jeg havde hørt at der var frie tøjler, så jeg tænkte ”okay, Powerpoint”. Det virker spontant, det virker hyggeligt, og det er meget mig med små sætninger og et billede her og der. At sende en lang tekst er slet ikke mig. Jeg havde 12 slides med en ny overgang mellem hvert slide, så det var lige så kaotisk som mig.

Du kan også søge om at flytte ud på Ungdomsøen som Giv-Et-År-engageret. Send din ansøgning til engagement@ungdomsoen.dk, din flaskepost til Middelgrundsfortet, dit brev til Arsenalvej 10, 1433 København K, eller ring til engagementskonsulent Anna på 61 42 70 19. Vi glæder os til at høre fra dig!

Fra venstre; Sebastian, Levi, Johanna, Ilias, Ida og Benjamin. Til sammen er de Giv-Et-År-holdet 2021-2022.