fbpx

Ø-råd sætter liv i Ungdomsøens dogmer 

|

Kategorier

Ungdomsøen

Til Ungdomsø-weekenden i marts måned mødtes 20 unge til ø-råds workshop. Ø-rådets arbejdsgruppe havde valgt at tage udgangspunkt i øens dogmer, og ø-rådets deltagere skulle i hold finde på en aktivitet, der repræsenterede enten; ’Ung for ung’, ’Forstyrrelse’, ’ Ø — land’, ’Doing above learning’ eller ’Ægte åben’. Både unge, der var taget ud på Ungdomsøen for allerførste gang, og unge, der har været en del af fællesskabet i årevis, bød ind til workshoppen og kom med forslag til aktiviteter ud fra Ungdomsøens værdigrundlag, som er de fem dogmer.    

Lige omkring 20 unge fra Ungdomsøens fællesskab samledes den sidste søndag i marts i Hangar C, som er Ungdomsøens største lokale midt i det bakkede landskab på toppen af øen. Her havde Ø-rådets arbejdsgruppe forberedt et ø-råd, som til en forandring ikke skulle tage hul på store debatter eller drøfte aktuelle spørgsmål i fællesskabet. Ø-rådet er det ungestyrede demokratiske organ på Ungdomsøen og Ø-rådets Arbejdsgruppe er dem, der planlægger møderne. I stedet blev deltagere til ø-rådet smidt ud i en workshop, hvor alle skulle forholde sig til et af Ungdomsøens fem dogmer og finde på en aktivitet, der knytter sig til dogmet. I videoen her kan du se noget af de fem gruppers pitch af ideer til aktiviteter.

 

Dogmerne som kompas

Ungdomsøens dogmer er det værdigrundlag, som vi hver dag bruger som kompas til at styre organisationen i retningen mod vores vision om, at unge får større indflydelse i organisationen og i samfundet.

Det, der var interessant ved den her aktivitet, var, at selv de nye, som måske ikke havde mødt dogmerne før, godt kunne byde ind. Det var bare en kæmpe bekræftelse af, at dogmerne stadig er helt vildt relevante og et fælles holdepunkt, som vi stadig skal blive ved med at holde fast i,” forklarer Astrid, der er en del af Ø-rådets arbejdsgruppe (ØRA) og var med til at planlægge weekendens workshop til ø-rådet. 

Øens dogmer blev skabt i perioden efter købet af øen i 2015, hvor 700 unge blev spurgt ind til, hvad der var vigtigt for dem på den nye ø for hele Danmarks ungdom. Vi afholdte workshops på blandt andet Ungdomsøen, Spejdercenter Holmen, Folkemødet på Bornholm og Roskilde Festival gennem de første seks måneder og fik på den måde et bredt udsnit af unge i tale. På det grundlag sporede vi os ind på det værdisæt, der i dag er vores fem dogmer, der ifølge Astrid er lige så relevante for unge i dag, som de var dengang.

Her er Astrid i gang med at forklare ideen med workshopppen

 

 

Hvis jeg skal sige noget, der giver mening for engagementet lige nu, så er det, at vi jo har et solidt fundament, som vi bare skal blive ved med at bygge på. Dogmerne er stadig et gyldigt fundament, fordi folk kan godt se sig selv i det. De gamle frivillige har det stadig med sig, og tager dogmerne med, hvor de går, og i det, de laver. Samtidig kan jeg se, at de nye tager dogmerne til sig rigtig hurtigt og gøre det til deres eget,” fortæller hun.  

 

 

Dagligdagen med dogmerne

Helt konkret bruger unge fra Ungdomsøen dogmerne, når de skal planlægge møder for hinanden, arrangementer og udvikle projekter på øen. Ø-rådets Arbejdsgruppe havde derfor også taget udgangspunkt i dogmerne under planlægningen af søndagens ø-råd fortæller Astrid. 

Dogmet ’Ung for ung’ bruger Ø-rådets Arbejdsgruppe altid i planlægningen af ø-rådet. Det er unge, der beslutter dagsorden til ø-rådet for andre unge i fællesskabet. Indholdet til ø-rådet skal ikke komme fra Ungdomsøens sekretariat eller bestyrelse, men fra det unge fællesskab til det unge fællesskab.

Dogmet ’Doing above learning’ bruger Ø-rådets Arbejdsgruppe til at prøve nye formater af for ø-rådet og tilpasse rammerne. For eksempel prøvede Ø-rådets Arbejdsgruppe denne gang af at lave ø-rådet som en workshop i stedet for at have det som et almindeligt møde.

Tim er også en del af Ø-rådets arbejdsgruppe på Ungdomsøen.

Dogmet Ægte åben var også i Ø-rådets Arbejdsgruppes bevidsthed, da de planlagde søndagens ø-råd. Der var nemlig en del internationale unge på øen, som også gerne ville være en del af ø-rådet, og det blev derfor afholdt på engelsk for første gang. Ø-rådets arbejdsgruppe tager altid udgangspunkt i, hvem der dukker op til et ø-råd og sørger for at give plads til forskellighed. Både i forhold til sprog, men også så både dem, der hader post-its, kan være med og dem, der elsker at nørde organisationsarbejde, synes, det giver mening at være til ø-rådet.

Dogmet ’ Ø — landbrugte Ø-rådets Arbejdsgruppe på den måde, at de gennem workshoppen prøvede at sætte nogle tanker i gang, som man kunnen tage med sig ind på land. Dogmet Forstyrrelse’ er næsten altid en fast del af arrangementerne på Ungdomsøen, fordi bare det, at man sejler til en ø midt ude i Øresund, gør, at man bliver forstyrret fra sin normale hverdag.     

 

Synes du, at demokrati er spændende og brænder du for at unge skal have mere indflydelse på Ungdomsøen og i samfundet? Så er Ø-rådets Arbejdsgruppe (ØRA) et oplagt sted at søge hen for at prøve kræfter med dine demokratiske muskler. Ø-rådets Arbejdsgruppe er for alle unge i alderen 15-30, der vil have indflydelse på Ungdomsøens udvikling. Du kan læse mere om gruppen og andre af vores engagementsgrupper her.