fbpx

Højskoleelever udvikler aktiviteter til Ungdomsøen 

|

Kategorier

Aktiviteter

12 elever fra Brandbjerg Højskole tog i oktober 2021 ud på Ungdomsøen for at udvikle aktiviteter til glæde og gavn for alle Ungdomsøens gæster. Eleverne håber på at sætte deres aftryk på både øen og dens gæster med deres aktiviteter for mindre grupper, og du kan prøve deres aktiviteter på Ungdomsøen fra maj 2022. 

Kunne du tænke dig at slå rekorden i at løbe hurtigst rundt om øen? Eller hvad med en tur rundt på Ungdomsøen, hvor du debatterer forskellige aktuelle emner med dine gode venner? I efteråret udviklede elever fra Brandbjerg Højskoles projektlederlinje en række aktiviteter, som alle gæster kan prøve gratis fra maj måned, hvor man kan finde guides i kiosken på Ungdomsøen. Alle aktiviteterne er udviklet af de unge fra højskolen og er blevet opdateret af de unge Giv-Et-År engagerede, der bor på øen.  

Thomas, Emilie, Line og deres højskolelærer, Gro, tester deres aktivitet “Ø-tur”.

Dyst, debattér eller brug din kreativitet 

Inden Brandbjerg Højskoles projektlederklasse besøgte Ungdomsøen i oktober sidste år brugte eleverne tre uger på at undersøge al den information, de kunne finde om Ungdomsøen. Allerede inden ankomsten til øen var de så småt gået i gang med at idegenerere, brainstorme og udvikle på mulige aktiviteter til de mindre grupper, der besøger øen.  

I løbet af en lille uge udviklede eleverne fra Brandbjerg Højskole aktiviteter, som skal være til glæde for øens mange gæster. Aktiviteterne byder blandt andet på en kreativ tur rundt på øen, en liste over forskellige udfordringer, man kan dyste i, og en række spørgsmål, der skal få én til at reflektere. En af aktiviteterne er udviklet af Thomas, Line og Emilie;  

Det er en tur rundt på øen i en “discuss and debate”-version. Man kommer rundt og ser øen, mens man debatterer både sjove men også vigtige og svære emner. Når man har gjort det, skifter man til næste side og går videre til næste stop på en sjov måde, så man får rystet samtalen af sig og går videre rundt på øen og får set noget mere inden næste debat,” fortæller 21-årige Emilie fra Aarhus. 

Målet med aktiviteten er ifølge gruppen at skabe et rart miljø og en mulighed for, at man kan udtrykke sig og være åben over for andre. Faktisk gælder dette håb ikke kun for selve aktiviteten, men også for den måde vi debatterer og diskuterer på i vores dagligdag. Derfor har de i deres aktivitet lavet et regelsæt for, hvordan man er en god debattør: 

Husk at lytte til hinanden. Husk at være respektfulde og nysgerrige. Døm ikke hinanden. Vær nysgerrige på og åbne over for hinandens meninger. 

Målet er, at folk også husker det, når de forlader øen. At de kommer herud og oplever det og tager tilbage til fastlandet med et mindset, der siger, at “måske kan jeg debattere på en anden måde og finde løsninger sammen med andre”,” fortæller Thomas på 21. 

Allerede inden de ankom til Ungdomsøen, havde gruppen besluttet sig for, at aktiviteten skulle tage udgangspunkt i Ungdomsøens dogmer. Faktisk vidste de, at deres aktivitet skulle passe under dogmet forstyrrelse, fortæller Emilie. Håbet er, at de gennem spørgsmålene i ø-turen kan forstyrre folk lidt. En del af forstyrrelsen ligger i at være åben for og acceptere holdninger, der er anderledes fra ens egne, fortæller Thomas. 

Der bliver brainstormet på emner, man kan tale om som en del af ø-tur aktiviteten.

Et samarbejde om forankring

Det var højskolelærer Gro Mygind, der fik idéen om at tage eleverne med på øen. Allerede i 2020 søgte hun penge hos Nordea-fonden til at tage sin projektlederklasse med ud på hele Danmarks ungdomsø. Turen måtte dog udskydes på grund af corona, men det satte ikke en stopper for projektet. Gro var løbende i dialog med Ungdomsøens sekretariat og sammen fandt de det helt rigtige forløb for projektmagerne.  

Vi fandt et projekt, der var fedt pædagogisk, men også var noget Ungdomsøen kunne bruge til noget, så det ikke blev sådan en pseudoprojekt. Vi gider ikke lave projekter, der bare er noget på skrivebordet, hvor man laver en præsentation, og så var det det. Det er meget vigtigt, at det er ægte,” fortæller Gro om samarbejdet med Ungdomsøen. 

Her er et andet hold i fuld gang med udviklingen af deres aktivitet.

Ungdomsøen er et sted der bliver skabt for, af og med unge, og derfor giver det rigtig god mening, at vi giver unge mulighed for at udvikle aktiviteter, som andre unge kan få gavn af. Vi tror på unges evner og giver dem reel indflydelse på den retning Ungdomsøen udvikler sig i blandt andet ved at give unge mulighed for at udvikle aktiviteter for andre unge. 

Jeg tror, det er meget sjovere at lave noget til nogen på sin egen alder, for man er måske bedre til at forstå, hvilke interesser de har. Og jeg synes, det er meget motiverende, at man gør øen bedre eller mere levende. At vi sætter vores aftryk på øen. Vi er en del af noget, der kommer til at blive brugt,” lyder det fra Thomas. 

Hvis du vil prøve kræfter med Thomas, Emilie og Lines ø-tur eller nogle af deres klassekammeraters aktiviteter, kan du henvende dig i kiosken, når du besøger Ungdomsøen fra 1. maj. Aktiviteterne er gratis og kan benyttes af alle. God fornøjelse!