fbpx

Skab trygge rammer for transpersoner

|

Kategorier

Ungdomsøen

Et af Ungdomsøens dogmer er ægte åben. Dogmet viser vejen for, at vi kan være en ø for alle danske unge, en ø, hvor alle kan være med, og en ø, hvor unge møder andre unge, de ellers ikke ville have mødt. For at gøre det, er det vigtigt, at vi skaber et trygt rum for alle. Derfor markerer vi Transgender Day of Visibility den 31. marts 2022.  

På Ungdomsøen ønsker vi at sætte fokus på Transgender Day of Visibility for at skabe større opmærksomhed på den gruppe af unge, der hver dag kæmper for at blive accepteret for den, de er. Vi er ikke nået i mål endnu, men hver dag bestræber vi os på at være lidt mere ægte åbne, end vi var dagen forinden. I år bor der flere transpersoner på Ungdomsøen, som hver dag gør os opmærksomme på, hvordan vi kan gøre det endnu bedre at være transperson på Ungdomsøen. Eksempelvis kan man forvente, at man præsenterer sig med navn og pronomen/stedord (han/ham, hun/hende, de/dem), når der bliver lavet præsentationsrunder på Ungdomsøen, og når vi i løbet af 2022 får sat nye skilte op på øen, bliver det uden de klassiske herre- og damesymboler ved toiletterne.

Her er jeg meget åben om at være transperson, og det ville jeg ikke være mange steder. Når folk har vidst det, har jeg ikke oplevet, at jeg ikke er blevet accepteret, fordi jeg er transperson. Og der er Ungdomsøen allerede tusind gange længere end mange andre steder,” fortæller Ilias, som er Giv-Et-År-engageret og har boet på Ungdomsøen siden september 2021. 

VORES FORSKELLIGHEDER GØR OS LIGE 

Når vi på Ungdomsøen ønsker at omfavne og styrke diversiteten blandt unge, er det også vigtigt, at vi husker ikke at skære alle over én kam. Der er lige så mange måder at være ung på, som der er unge. Og det samme gælder for transpersoner. Det er derfor meget individuelt, hvordan man som transperson ønsker at blive mødt. 

Jeg oplever som Giv-Et-År-engageret, at der bliver lagt vægt på, at opholdet på øen skal være så trygt som muligt, og jeg oplever, at folk er ret lydhør over for mine behov generelt. Derfor er de behov, jeg har, der særligt omhandler det at være transperson, været nemmere at bede om. Men i min optik er det en af Ungdomsøens styrker generelt i forhold til engagerede og som arbejdsplads: Der er en omsorg mennesker i mellem, som jeg ikke har mødt på andre arbejdspladser eller i frivillig sammenhæng,” fortæller Ilias.  

TRYGGE RAMMER 

På Ungdomsøen er vi ikke der, hvor vi skal være, endnu, men vi taler med de unge om, hvordan vi bedst muligt, kan skabe ægte åbne rammer for dem. Og vi vil gerne dele de pointer, vi har fået, med dig, som læser dette, så vi i fællesskab kan blive mere inkluderende som samfund og favne den mangfoldighed, som er en kæmpe styrke for vores demokrati. 

Klik her for at se oversigten over LGBT+ Danmarks kurser og oplæg. 

Ilias har i sin tid på Ungdomsøen startet projektet ResonansX for unge queerpersoner. Hvis du vil følge hans rejse for at skabe et fællesskab for queers på hele Danmarks ungdomsø, kan du følge projektet på instagram: @resonansx