fbpx

Økonomi ø-råd 2022 forklaret af en engageret

|

Kategorier

Ungdomsøen

Søndag den 13. februar 2022 samledes 13 unge fra Ungdomsøens fællesskab på Zoom til det årlige økonomi ø-råd, hvor de engagerede får et lille indblik i Ungdomsøens økonomi. 21-årige Lise deler her sin oplevelse af økonomi ø-rådet og videreformidler de tre pointer, hun synes er vigtigst for dig at kende.

Af Lise på 21 år, engageret i Ungdomsøens fællesskab og leisure management studerende. 

Ungdomsøen er fantastisk og vild, ung og levende, fri og frivillig. Men den er også en fond, som skal have overskud på kontoen, og når elregningen i december 2021 var på en kvart million kroner, og det samtidig skal koste så lidt som overhovedet muligt for de unge, så er det vigtigt at holde tungen lige i munden. 

Hvad er et ø-råd?

Ø-rådet er et demokratisk samlingssted. På Ungdomsøen vil vi gerne være ægte åbne, men det kan være svært at forklare, hvad ø-rådet er, når det er en kompleks størrelse, som har udviklet sig over årene. Sidste år skrev jeg faktisk en artikel om, hvad ø-rådet er for en størrelse, som du kan læse her. Og hvis du vil læse endnu mere om ø-rådet og har lyst til at dykke ned i referater fra tidligere ø-råd, kan du klikke her. 

Hvorfor et ø-råd om økonomi?

Jeg har allerede sagt ægte åbent, og jeg siger det lige igen. Ungdomsøen skal for alt i verden være ægte åben. Det handler om aldrig at lukke sig om sig selv Ungdomsøen skal altid invitere nye ind i fællesskabet og sørge for at række ud til unge, som ikke allerede er i en forening eller lignende fællesskaber.  

Økonomi er rygraden i ethvert projekt. Det gør drømme til virkelighed. Ægte åbent gælder alle steder på øen, og derfor inviterer Ø-Rådets Arbejdsgruppe i samarbejde med Anna, Ea og Mikkel fra kontoret de interesserede engagerede langt ned i tallene og dybt ind i regnskaberne. Næsten i hvert fald. 

Næsten?

Jamen, de ansatte er jo fantastiske, så det bliver selvfølgelig serveret på et sølvfad med lækre powerpoints og en masse god forklaring. Man behøves slet ikke hverken kende forskel på mikro- og makroøkonomi eller have åbnet et regnskab for at være med. Det er også ægte åbent, for vi skal selvfølgelig ikke forvente, at man skal have en grundviden for at være nysgerrig på øens økonomi.  

Derudover er et regnskab lidt mere komplekst at få sammensat end bare at printe det fra excel, så regnskabet for 2021 er faktisk ikke klart endnu. Men når det bliver, er det et krav, at det bliver offentliggjort, så google ‘Årsrapport Fonden Ungdomsøen’ om et par måneder, hvis du er ekstra interesseret. 

Hvad lærte du?

Ø-rådet den 13. februar var både fremadskuende og tilbageskuende. Der var mange tal, og Ø-Rådets Arbejdsgruppe udgiver snart et referat, så det får du ikke her. Men jeg har samlet mine tre yndlingspointer til dig: 

Jeg synes, det er spændende at høre om øen og Corona. Det er ikke et emne, som får alles arme op i vejret, men jeg er meget imponeret over, hvor lidt det faktisk har påvirket øen. Det har ikke været nemt, men de har haft gode gaster med i stormvejr, hvis jeg nu skal være lidt ø-agtig og samtidig lade som om, at jeg er båd-kender.  

Mikkel snakkede også om økonomisk bæredygtighed. Det er vigtigt at stræbe efter, så øen kan eksistere i lang tid. Gæstebesøg dækker lige nu 20% af vores økonomi, men ambitionen er, at det er 40% i 2025, så øen kan afhænge mere af sine egne midler og mindre af penge fra fonde, end det er tilfældet i dag, selvom fondskroner nok altid bliver en del af at drive en ø med så mange ambitioner.  

Hvis jeg skal vælge en tredje pointe, må det være ambitionerne for frivillige projekter i 2022. Selv efter to år med Corona er der masser af penge til sjov og ballade. Der er altid nogle kroner ledige, hvis man har en god idé og gerne vil føre noget sejt ud i livet. Det er en sej måde at drive projekt på, som jeg håber er noget, øen holder fast på i mange år. 

Hvis du er mere interesseret, så gå igennem de to meget pædagogiske powerpoints herunder. Jeg har forsøgt at medtage så få tal som overhovedet muligt i dette indlæg, så dyk ned her, hvis du vil vide, hvor mange penge, der bliver brugt på Ungdomsøen.  

Det var det skarpeste og korteste, jeg kunne formulere mig om øens økonomi. Jeg håber, du kunne bruge det til noget. Send en mail til Mikkel, som er udviklingschef, på mikkel.gjelstrup@ungdomsoen.dk, hvis du har spørgsmål, som du ikke kan finde svar på i hans powerpoint-show.