fbpx

Giv-Et-År-unge fra hele Danmark samles på Ungdomsøen

|

Kategorier

Engagement
|

Hos KFUM-Spejderne, Platformen i Esbjerg, FDF og ikke mindst på Ungdomsøen bor og arbejder i alt 15 unge, der giver ét år af deres liv til en sag og et fællesskab, de brænder for. Den 21. januar samledes de alle på Ungdomsøen for at dele glæder og frustrationer ved at engagere sig fuld tid i et projekt, hvor bolig, arbejde og fritid er samlet ét og samme sted.

Efter en kort sejltur fra København trådte ni forventningsfulde unge mennesker i land på Ungdomsøen. Her skulle de mødes med de seks unge, der bor på Ungdomsøen. Kun de færreste havde mødt hinanden før, men de havde alligevel noget helt særligt til fælles: De giver alle et år til en sag, et fællesskab og en organisation, de brænder for.  

15 Giv-Et-År-unge fra fire forskellige organisationer var samlet til erfaringsdeling og socialt samvær på Ungdomsøen den 21.-22. januar 2022.

KFUM-Spejderne, Platformen, FDF og Ungdomsøen gør alle brug af Giv-Et-År-metoden, hvor unge “giver et år” af deres liv til at engagere sig på fuld tid i organisationerne. I løbet af året sætter de unge deres aftryk på alt fra aktiviteter og kommunikation til drift, beslutningsprocesser og demokratisk udvikling i organisationen.  

En lille gruppe med meget til fælles

Det var 22-årige Sebastian, der er Giv-Et-År-engageret på Ungdomsøen, som fik idéen om at lave en dag på tværs af alle organisationer i Danmark, der gør brug af Giv-Et-År-metoden.  

Vi har været på Platformen og besøge dem og snakke med dem om problematikker, udfordringer og fede ting ved at være Giv-Et-År. Jeg syntes, det gav god mening, at når vi er flere organisationer, der kører det samme koncept, at vi unge så kan mødes og dele frustrationer og glæder. Vi er en meget lille gruppe, som har nogle af de samme udfordringer,” fortæller han om sin motivation for at arrangere dagen for alle Giv-Et-År-unge i Danmark. 

Sebastian (th.) viser Giv-Et-År-spejdere, -unge og –medarbejdere fra KFUM-Spejderne, Platformen og FDF rundt på Ungdomsøen.

Selvom organisationerne og hverdagene er vidt forskellige, er der alligevel mange ligheder i livet som Giv-Et-År (eller i daglig tale GEÅ) på tværs af organisationerne.  

“Nogle af de udfordringer og de fluffy ting, der er ved at være Giv-Et-År, er ret ens. For eksempel hvornår man er frivillig og hvornår, man er ansat. Hvis jeg laver noget, jeg godt kunne finde på at lave frivilligt, men jeg laver det, fordi jeg er ansat, er jeg så frivillig eller ansat? Det tror jeg også er tanker nogle af dem, der var frivillige på Ungdomsøen, før de blev ansat, oplever,” siger Lasse på 21 år, der er Giv-Et-År-spejder hos KFUM-Spejderne. 

Nye perspektiver

Efter ankomsten til Ungdomsøen fredag aften blev de 15 Giv-Et-År-unge delt ud på fire hold og ledt rundt på det gamle søfort i et løb udviklet af Ungdomsøens Giv-Et-År-engagerede. Gennem spørgsmål som “Hvad er det fedeste ved at være Giv-Et-År?” og “Hvorfor søgte du om at blive Giv-Et-År?” skulle de lære hinanden lidt bedre at kende, inden de i fællesskab skulle lave mad over bål på kajen med udsigt til lysene fra København i horisonten.  

“Jeg synes, det var vildt spændende at høre, hvorfor andre har valgt at blive Giv-Et-År, for vi er alle forskellige. Jeg har fået øjnene op for hvor meget mere, det giver, end man måske selv lige gik og troede. Det var også virkelig rart at diskutere nogle af de ting, der måske er lidt svære ved at være Giv-Et-År, med nogle som kommer udefra, men stadigvæk ved hvordan det er,” fortæller 21-årige Rikke, der er Giv-Et-År-ung på Platformen i Esbjerg. 

Aftensmaden blev tilberedt over bål og nydt i varmestrålerne og lysskærene fra flammerne, der lyste op i vintermørket.

Tiden om bålet, friheden til at gå på opdagelse på Ungdomsøen på egen hånd, stor fællesbrunch og ikke mindst en omgang lasertag i de kilometerlange gange gav rig anledning til refleksion, uformelle samtaler og til at knytte nye bånd på tværs. 

Jeg vidste ikke, at der var så mange Giv-Et-År’ere rundt i Danmark, men det var sjovt og rart at høre om andres oplevelser og erfaring. Det gav et helt nyt perspektiv på og inspiration til, hvordan man også kan gøre det. Og det er jo altid fedt,” siger Helene på 20 år, som er Giv-Et-År-medarbejder hos FDF. 

Et tæt samarbejde og stærkt fællesskab 

Sebastian og hans Giv-Et-År-makker på Ungdomsøen, Benjamin, håber, at denne dag var startskuddet til et stærkere fællesskab blandt de unge, der over hele landet engagerer så intensivt.  

Jeg håber, vi kan begynde at bruge hinanden, og at vi i fremtiden også kan besøge de steder, hvor de andre er frivillige,” siger Benjamin om sine forhåbninger.  

Uniform og tørklæder forhindrer ikke de 15 Giv-Et-År-unge i at se deres ligheder.

Sebastian, Benjamin, Lasse, Rikke, Helene og de andre Giv-Et-År-unge hos KFUM-Spejderne, Platformen, FDF og Ungdomsøen har snart kun et halvt år tilbage af deres tid som Giv-Et-År’ere. Men deres afsked betyder velkomst til 15 nye Giv-Et-År-unge i Danmark.

Hvis du er nysgerrig på at være Giv-Et-År, kan du læse mere her: 

Giv-Et-År-engageret på Ungdomsøen  

Giv-Et-År-ung på Platformen i Esbjerg  

Giv-Et-År-spejder hos KFUM-Spejderne  

Giv-Et-År-medarbejder hos FDF