fbpx

Georg Stages elever finder ro til fordybelse på Ungdomsøen

|

Kategorier

Besøg

Råsejl, aftenskafning og “halløj” har været en central del af 63 unges liv i snart 20 uger. Eleverne på skoleskibet Georg Stage besøgte i sidste uge Ungdomsøen, der fungerede som en mellemstation mellem livet til søs og hverdagen på land.

Med fast grund under fødderne blev eleverne på Georg Stage i sidste uge testet i den viden, de har tilegnet sig under det knapt 20 uger lange togt, der har bragt dem til blandt andet Norge, Holland og Estland. Mens skibet vuggede i bølgerne i Ungdomsøens havn, indtog de unge mennesker øen for at fokusere på deres eksaminer, der blev afholdt i øens Hangar C. 

Rum til fordybelse 

Georg Stage har i mange år haft tradition for at holde deres eksaminer på Christiansø ud for Bornholms kyst. Der er dog mangel på ting at fylde tiden i eksamensperioden ud med, når vedligehold af skibet bliver udskiftet med lektielæsning og regulær fritid. Dette er især en udfordring for eleverne på efterårstogtet, der ankommer til fæstningsøen, efter at de sidste turister er taget hjem.
På Ungdomsøen finder eleverne tid til at udnytte de mange aktivitetstilbud, der ikke findes på skibet, selvom fokusset i høj grad ligger på eksaminerne. Mads og Magnus fortæller, at de har nydt at spille brætspil, gå ture, spille musik i øens lydstudie og svede i øens sauna, mens nogle af de andre elever har spillet Playstation og udviklet et zombieløb i fortets gange.  

“Man har været vant til et meget lukket, meget afgrænset skib at være på, så det er fedt at få det udvidet lidt. Ungdomsøen er jo ikke vildt stor, men den er alligevel et par gange Georgs’ størrelse. Det er fedt at få lidt mere luft og plads at svinge armene på,” fortæller 22-årige Magnus fra Hou.

“Det er en udvidelse af skibet. Det er lidt som at være til søs. Der er bare nogle flere muligheder, og der er mulighed for ro. Man kan trække sig, hvis man har brug for det, og hvis man er eksamensstresset. Jeg tror, det er nemmere at fokusere her,” siger Bjarke Wahlqvist, der er kaptajn på Georg Stage, og henviser til de mange ting, der sker omkring eleverne, når de vælger at holde eksaminerne i eksempelvis København. 

“Det er en fælles erfaring, at hvis vi skulle holde det her i en større by, så gør det noget ved ens koncentration, at der sker så mange ting rundt om en. På Ungdomsøen sker der ret mange arrangementer, men det er ikke noget, man mærker, så man er stadig lidt isoleret. Det synes jeg, har hjulpet enormt meget i forhold til fokus. Man kan gå rundt og bruge øen i sin fritid, og den skaber et godt rum for fordybelse i forhold til de her eksaminer,” fortæller Mads på 20 år fra Næstved.

Mads, 20 år (tv.) og Magnus, 22 år (th.) foran Skoleskibet Georg Stage i Ungdomsøens havn den 20. oktober 2021.

Fascination og fællesskab 

Magnus og Mads har begge smagt lidt på livet til søs, inden de søgte om at komme ombord på Georg Stage. Alligevel var den maritime verden stadig relativt ny for de to unge mænd, da de påmønstrede Georg Stage i juli 2021. 

“At sejle på sådan et gammelt skib er meget eventyragtigt på en måde. Uden at være det når først man er her, for der er en tidsplan, og der er fag. Jeg har sejlet før i en uge, og det var jeg helt vild med. Det her med at lære at sejle og kunne transportere sig på den måde, er bare et helt utroligt godt håndværk at kunne,” fortæller Mads. 

“Jeg synes, det historiske er fedt: At man har sejlet sådan her i vanvittigt mange år, hvor det bare har været vind og vejr, og man skulle få det til at virke. Det er en del mere spændende end at tænde en motor og tøffe derudaf. Det er virkelig fedt at blive ét med og kunne enes med havet om, hvad der skal ske,” siger Magnus. 

Udover det faglige aspekt af sejladsuddannelsen er de begge tiltrukket af det fællesskab, de oplever ombord. For når 63 unge bor så tæt, sover og spiser samme sted og skal arbejde sammen for at komme frem i bølgernes til tider hidsige temperament, så opstår der en særlig type fællesskab. Man skal løfte i flok, som Magnus siger, og han fortæller glad og stolt om den udvikling, fællesskabet har gennemgået under togtet:
“I starten var vi hovedløse høns, der rendte rundt: “Okay, shit, her er et tov. Skal jeg hale i det, skal jeg gøre noget ved det, skal jeg bare gøre det los? Hvad skal der ske?”. Nu er det fedt at se, at der bliver givet en kommando, og så fiser vi alle sammen rundt til vores poster. Vi havde nogle ret fede sidste sejladsdage op til Ungdomsøen, hvor man kunne mærke at nogle vendinger, vi lavede, sad megagodt. Det var fedt at opleve.” 

Mads og Magnus betragter det skib, der i slutningen af november har dannet ramme om deres hverdag i 20 uger.

En bred uddannelse 

Fællesskabet er dog ikke det eneste, der har gennemgået en enorm udvikling. Foruden den store personlige udvikling alle eleverne gennemgår, er skoleskibet Georg Stages primære formål at uddanne unge mennesker til at være matroser. I løbet af togtet bliver de undervist i blandt andet søsikkerhed, navigation, motorlære og praktisk sømandskab. 

“Det er længe siden, at jeg på dén måde har følt, at jeg har lært så meget nyt på kort tid. Det er en helt ny verden, man er blevet introduceret til, som man ikke anede noget om før. Og så glæder man sig lidt til at komme hjem og kunne snakke sort snak til sine venner og kunne flexe på den måde. Det gør jeg i hvert fald. Jeg anede ikke noget om en firetaktsmotor, inden jeg kom her. Nu ved jeg, hvordan hele systemet fungerer. Og jeg ved, hvordan jordklodens gradenet fungerer,” fortæller Mads begejstret. 

Han pointerer også, at den stejle læringskurve på samme tid er noget af det fedeste og mest frustrerende ved at være på Georg Stage.
Efter togtet kan eleverne gå direkte ud og få jobs inden for handelsflåden, eller de kan vælge at læse videre på en bred vifte af uddannelser som for eksempel maskinmester eller styrmand.

Eleverne på Georg Stage får en bred uddannelse. På billedet øver Magnus og Mads i ét af de 22 knob, som er en del af deres pensum.

Få et indblik hverdagen på skoleskibet Georg Stage på deres instagram eller facebook, og læs mere om verdens ældste civile skoleskib, som har uddannet danske unge til et liv på havet siden 1882, på deres hjemmeside georgstage.dk.