fbpx

Natasha portrætterer Ungdomsøen i abstrakt kunstværk

|

Kategorier

Engagement, Frivillighed, Ungdomsøen

Naturoplevelser, fællesskab og Danmarkshistorie. Sene nætter, tidlige morgener og friske dukkerter i bølgen blå. Ungdomsøen har meget at byde på og kan være svær at forklare. I et nyt kunstværk skabt af en af Ungdomsøens engagerede unge, bliver øen vakt til live gennem abstrakt kunst.

På en træplade skåret ud i en skæv og svært beskrivelig form blander Natasha akrylmaling, glimmer, sten, papir og andre småting med det glasklare indstøbningsmateriale resin, som kan bruges til at lave eksempelvis smykker og bordplader.

 

Den der var den første, jeg lavede, og den skal forestille en solnedgang,” siger Natasha og peger på et rød-orange område af den store træplade.

Jeg synes, vi ser vildt mange flotte solnedgange herude, og jeg synes tit, det er et samlingspunkt,” fortæller den 26-årige katastrofe- og risikomanagementstuderende, der bruger meget af sin fritid på Ungdomsøen som engageret og nu også som kunstner.

 

Det kunstværk, Natasha arbejder på, bliver vist frem til Ungdomsøens fødselsdag den 4. september, hvor Ungdomsøens fællesskab fejres på tværs af unge engagerede, samarbejdspartnere, fonde og bestyrelser. Natasha fortæller, at værket viser de oplevelser og indtryk, hun har fået på øen.

 

En afvigelse fra det gængse mønster

Formen, der måske mest af alt kan sammenlignes med en koral fra eksotiske oceaner, består af en midte og 8 forskellige takker eller områder, om man vil. Hvert område symboliserer en del af Ungdomsøen. Én symboliserer historien gennem udklip fra historiebogen ‘Middelgrundsfortet 1890-2019, der blev udgivet i forbindelse med Ungdomsøens åbning. Andre skal symbolisere naturen på og omkring øen med svanefjer og muslingeskaller fundet på strandene og blomster fra øens grønne arealer. Det frivillige fællesskab på øen vil Natasha vise i sit værk ved hjælp af mange farver og mindre genstande, der for hende er lig med de mennesker, hun møder på øen.

Der er blevet lagt ø-nøgler i, som jeg har spraymalet, fordi alle de frivillige er medejere af øen og ejer vores del af øen. De her skruer og ting og sager er både ø’xplorerne, der fysisk bygger øen, men også alle os andre, der bygger den med oplevelser. Og så har jeg lagt batterier i, fordi jeg synes det er os [de engagerede unge], som giver øens dens liv og energi,” siger Natasha.

Hvilket område, der symboliserer natur, og hvilket, der symboliserer fortets indre, er ikke tilfældigt. Faktisk er der gjort mange overvejelser om alle aspekter af værket. I midten ses en model af øen bygget af skrald, Natasha har fundet rundt omkring på øen. Og selvom formen kan virke betydningsløs, er dette absolut ikke tilfældet. Natasha fortæller:

Formen har været ret vigtigt for mig. Jeg har brugt rigtigt lang tid på at finde ud af, hvordan den skulle være formet. Jeg startede med at være enig med mig selv om, at den i hvert fald ikke skulle være rund eller firkantet eller trekantet. For det første fordi jeg godt vil have mulighed for at lave alle de her forskellige indtryk, og det ved jeg ikke hvordan, jeg ville skulle gøre, hvis den var rund eller firkantet. Men jeg tror også at for mig, er formen rigtigt meget det her med, at øen og det, vi laver herude, er så nonkomformt, at jeg ikke ville have, at formen var en fast form. Jeg ville have at formen også var totalt random.

 

Fuldtidskunstner for en måned

Når værket bliver offentliggjort til fødselsdagsfejringen den 4. september 2021, har Natasha boet på Ungdomsøen og helliget sig til kunsten i en måned. Det er hun ikke den første til at gøre. Af to omgange har øen haft unge kunstnere indlogeret i en måned ad gangen i projektet ‘Kunstmotellet’.
Det var også i samtale med netop de unge kunstnere, der flyttede ud på øen for at fordybe sig i deres kunst, at idéen til dette kunstværk opstod i Natashas hoved.

Jeg har leget med idéen siden efteråret. Jeg bliver meget inspireret af folk herude. Det inde i midten er totalt meget en idé jeg fik, da Ida ferniserede på Kunstmotellet. Der havde hun samlet vildt meget plastik nede fra stranden, og det, syntes jeg, var virkelig fedt, så jeg tænkte, det kunne være fedt at bygge øen af øen,” fortæller Natasha.

Natasha har også overvejet at ansøge om et ophold på Kunstmotellet, men hendes idé og vision passede ikke ind i dén ramme. Dels var hendes ide for stor til at kunne passe ind i Kunstmotellets økonomiske rammer, og i hverdagen studerer Natasha på katastrofe- og risikomanagementstudiet, hvorfor hun ikke bare kan hive en måned ud af kalenderen til at fordybe sig i kunsten. Dette skulle dog ikke afskrække hende. På sine mange besøg på Ungdomsøen i vinteren og foråret 2021 har hun vendt idéen med flere af øens unge engagerede og ansatte. Hun oplevede en stor opbakning og endte med også at kunne få økonomisk støtte til at gennemføre projektet. Alle materialer bliver betalt af øen, og Natasha får også kost og logi til gengæld for sit værk, som bliver udstillet på øen.

Værket bliver offentliggjort til fernisering på Ungdomsøen den 4. september som en del af programmet til fejringen af øens 2-års fødselsdag.