fbpx

Festival sætter kurs for dansk ungdomskultur

|

Kategorier

Ungdomsøen
|

Mellem de grønne bakker og stejle betonskrænter finder du glade mennesker, der vrikker til punket pop i eftermiddagssolen. Dagens slag mellem unge lyrikere er netop overstået, og senere kan festivalgæsterne opleve inspirerende talks, fællesspisning og mere musik på den unikke scene lige midt i Øresund.

Festivalleder Trine Bendtsen på Ungdomsøen. Privatfoto.

Sådan ser dagen ud, når Kurs festival indtager Ungdomsøen den 14. August til en pilotfestival, der markerer startskuddet for et nyt, dansk festivaleventyr skabt af engagerede unge. Med kerneværdierne kreativitet, inklusion og fællesskab håber holdet bag Kurs på at kunne nå ud til og skabe forandring på tværs af den danske ungdom. 

Vi hedder Kurs, fordi vi gerne vil sætte en kurs for dansk ungdomskultur. Vi vil samle så mange unge som muligt fra så mange steder og verdener som muligt i én stor smeltedigel,” fortæller festivalleder på Kurs festival, Trine Bendtsen. 

Kursen sætter de gennem et velovervejet program, der udover livemusik blandt andet byder på poetry slam, talks og fællesspisning. Og med blik for at samle unge på tværs af genrer og kulturer tænker de ud af boksen, når det kommer til sceneformater og festivalprogram.
For eksempel er fællesspisningen et selvstændigt programpunkt, hvor der ikke sker andre ting i samme tidsrum. Holdet bag Kurs festival mener nemlig, at et måltid, der bliver delt mellem mennesker, har en særlig evne til at skabe fællesskaber.  

Skabt for og af unge 

Drømmen om Kurs startede tilbage i 2019, hvor Trine, der i dag er festivalleder, kontaktede Ungdomsøen med sin drøm. Hun ville lave en festival for unge på de unges ø. Kurs-skabere deltog på Ungdomsøens tilbud for engagerede, engagementsweekend og øktionærforum, og holdet voksede sig større og består i dag af en sammensmeltning af Ungdomsø-engagerede og frivillige fra festivalskabernes eget netværk.  

Vi prøver at tage en masse ind i projektet, der ikke nødvendigvis har arbejdet med festivaler før. Man kan forvente et pilotprojekt, som af at være pilotprojekt, er ret godt kørende, og hvor så mange unge som muligt får lov til at arbejde med det, de har lyst til. Man kan forvente at få et program, der er professionelt sat op, og som har givet så mange unge som muligt hands on erfaring med kultur,” fortæller Trine. 

Nogle af de engagerede festivalskabere bag Kurs festival.

Fokus på gode samarbejder 

Festivalen den 14. august er en lille endags pilotudgave af Kurs festival, men drømmene rækker meget længere. I 2022 håber festivallederen først og fremmest, at de kan byde velkommen til en festival, der strækker sig over en hel weekend. Derudover håber hun, at de mange frø, der bliver sået med afviklingen af dette års pilotfestival, vil spire og vokse sig større og mere standhaftige. 
Festivalens fokus på stærke samarbejdspartnere er et af de frø, der bliver sået med årets testafvikling. Ungdomsøen var blandt Kurs festivals første samarbejdspartnere. Det var helt naturligt, at de unge festivalskabere gik fra at være engagerede i Ungdomsøen til at være en af øens samarbejdspartnere, da de havde fået etableret sig. 

Det er et rigtigt stærkt samarbejde for os at have Ungdomsøen i ryggen. Det viser sig gang på gang, at det netværk vi har fået gennem Ungdomsøen, blandt andet på øktionærforum, er rigtigt stærkt. Det betyder rigtigt meget at have en organisation i ryggen, som først og fremmest lægger location til, og som det for det andet har et sekretariat, der tager os alvorligt, og som rigtigt gerne vil hjælpe os. Det er et sekretariat, der tager os alvorligt,” siger Trine. 

På listen over samarbejdspartnere finder man også blandt andre den socialøkonomiske virksomhed FRAK samt bryggeriet People Like Us. 

Glade Kurs-skabere på opdagelsesekspedition på Ungdomsøen.

Kurs festival 2021 afholdes på Ungdomsøen lørdag d. 14. august. Skal du opleve det nyeste skud på festivalstammen på egen krop? Klik her for at købe din billet.