fbpx

Ambassadør for fællesskabet

|

Kategorier

Ungdomsøen
|

Et fristed, en oplevelsesplatform, en samlingsplads, et unikt fællesskab. Måske endda en ønskeø. Ungdomsøen er mange ting, men vigtigst af alt er det en ø for alle Danmarks unge. Tre gymnasieelever fra Esbjerg har tilbragt tre dage af deres sommerferie på Ungdomsøen og håber, at flere unge vil gøre som dem.

Mikkel Overbeck på 18 år og hans to venner, Mathias Svarrer og Emil Julius, begge på 17 år, sidder på kajkanten på Ungdomsøen. De tre venner er ambassadører for Ungdomsøen og glæder sig til at komme ud at møde andre unge og fortælle om den ø, de alle sammen har til fælles.
“Jeg tror, at det kun er starten for Ungdomsøen. Når flere unge ved det, er der flere unge, der vil udnytte mulighederne, og så bliver det en totalt livlig ø,” siger Mikkel.
Men på grund af corona-nedlukning har drengene, der meldte sig som ambassadører i foråret 2021, ikke haft mulighed for at tage ud og fortælle om øen.
“Vi har ikke været ude at holde nogen foredrag, så det har lidt været et tamt år ambassadørmæssigt. Det er også derfor, vi tager herover; for at føle at man har bidraget med noget,” fortæller Mathias.

Fra venstre: Mikkel Overbeck (18), Mathias Svarrer (17) og Emil Julius (17).

En pause fra hverdagen

Mens de venter på at kunne tage rundt i landet for at fortælle og skabe events, har de valgt at bruge nogle dage på at mærke Ungdomsøen og det stærke ungefællesskab, der udspringer fra den. Det er Emils første besøg på Ungdomsøen, og han fortæller, at det er en fed oplevelse, selvom der er mange ting, man lige skal lære. Det afskrækker dog ikke den unge esbjergenser, der allerede efter et par dage har helt styr på, hvad man kan fordrive tiden med.
“Vi har lige været ude at tømme skrald. Og så har vi været ude at bade og i sauna og været rundt på fortet for at udforske,” fortæller Emil.
Vennerne ser det ikke som arbejde at hjælpe til med at flytte bålfade, samle skrald og køre ting rundt i golfvognen. De synes derimod, at det er hyggeligt at kunne bidrage med de praktiske opgaver.
“Det er lidt en pause fra hverdagen. Vi er på ferie, og vi er her frivilligt, men det ville også blive kedeligt bare at ligge ude i vandet og svømme rundt. Så det med at have et formål, det giver et eller andet,” fortæller Mathias og fortsætter: “Man keder sig ikke. Jeg synes, jeg har fået meget ud af det. Også praktisk. Man lærer, hvordan man gør mange ting.”

Forfriskende forskelligheder

Udover at hjælpe med de praktiske gøremål i dagligdagen på øen, tager Mikkel, Mathias og Emil imod øens gæster. Og den opgave ligger klart øverst på listen af favoritopgaver.
“Det er vildt fedt. De kommer med en god stemning, og vi prøver at komme med en god stemning, så for det meste er der bare fest og farver,” siger Mikkel med stor begejstring.
“Der var en gæst, der spurgte, om vi kunne hjælpe med at puste et badedyr op. Det endte med, at vi sad i 10 minutter og pustede det der badedyr op, fordi der ikke var en pumpe, men det var med til at bidrage til, at de får en god oplevelse på øen, så det var fedt nok,” fortæller Emil.
Mikkel nævner en gruppe unge på alder med de tre ambassadører, som fejrede fødselsdag på øen og inviterede de tre jyder med. Og netop det at møde unge, der er anderledes fra én selv, og som man ikke vidste, man ville møde, er en stor motivationsfaktor hos vennerne.
“Det er forfriskende, at alle ikke bare sidder og er enige, men at man kan udveksle idéer og bygge videre på dem, fordi der kommer forskellige inputs. Det, synes jeg, er fedt,” siger Mathias.

En ø for alle

Ungdomsøen er en ø, der bliver skabt for, med og af unge. Og den tilhører alle unge i hele Danmark. Uanset hvem man er, og hvor man kommer fra. Det stærke fællesskab strækker sig på tværs af landet. Mathias, Mikkel og Emil formidler øen til unge i Esbjerg, mens deres ambassadør-venner fra Østjylland, Fyn og Vestsjælland sikrer, at unge i resten af landet har kendskab til Ungdomsøen gennem oplæg, workshops og events.

Og til dem, der tænker “der er jo langt”. Og ”hvorfor skulle jeg tage helt derud?”, har Mathias et klart svar:
“Jeg tror, det er det forkerte spørgsmål at stille. For hvorfor skulle man ikke gøre det? Jo, der er langt, men Mikkel har en bil, og vi har jo kørt til København i den før. Det er hyggeligt. Det er bare at gøre op med sig selv, hvorfor man ikke gør det? Hvad afholder én fra at tage af sted?” siger Mathias.
“Ungdomsøen er så meget mere end bare en ø. Der er fællesskabet,” tilføjer Emil.

Har du lyst til at være med? Du kan også fortælle andre unge om Ungdomsøen i dit lokalområde! Eller drømmer du om at byde gæster velkommen i land på øen? Så er du også meget velkommen i fællesskabet. Kontakt engagement@ungdomsoen.dk hvis du har lyst til at høre mere eller allerede er klar til at springe ud i det.