fbpx

Med poetry slam, dans og rap samler Rapolitics unge om kreativ aktivisme på Ungdomsøen

|

Kategorier

Ungdomsøen

80 unge var samlet til RE:act Festival i weekenden den 26. til 27. juni på Ungdomsøen. Her mødtes de om nogle af tidens store temaer, da klima, menneskerettigheder, Palæstina og ensomhed var på dagsordenen. Om aftenen lyste neonfarver øen op til koncert og rave under stjernerne.

Festivalen er den første af sin slags og er arrangeret af organisationen Rapolitics, som arbejder for at styrke en modig ungdomsgeneration, der udfordrer den demokratiske debat gennem kultur, kunst og kreative udtryksformer.

I løbet af 24 timer eksperimenterede RE:acts gæster med musik, storytelling og workshops. For Rapolitics er målet, at unge her kan mødes på tværs og i fællesskab styrke deres demokratiske selvtillid og tage aktivt del i samfundet og de tendenser, som interesserer dem. Det fortæller rapperen CHIEF, der er en af arrangørerne.

”Vi prøver at samle folk og udvikle værktøjer, så de kan tage styringen. Vi er et rum, hvor de har frie tøjler til at udvikle det, de synes, der mangler. Og det handler bare om, at vi skal tro på det. Unge har så meget at sige. Vi kan gøre vores samfund bedre, vi skal bare tro på det,” siger CHIEF og uddyber:

”Festivalen hedder RE:act, fordi vi har en vision om at arbejde med unge gennem kreativ aktivisme. Vores udgangspunkt er, at “all youth got stories, we want to tell them”. Så når vi laver RE:act Festival, er det for at få unge til at reagere og tage del i samfundet på en måde, hvor deres kreative og kunstneriske visioner kommer i spil.”

Debat i nye rammer

Der var fire forskellige labs på festivalen, hvor deltagerne arbejdede med kunstneriske værktøjer og ressourcer til at styrke deres stemme i samfundet. Det var organisationerne Mellemfolkeligt Samvirke, C:NTACT, Institut for Menneskerettigheder og Pieces for Palestine, som faciliterede de fire labs.

”På Human Rights Lab er det poetry slam, der er i fokus. De arbejder med, hvordan man formidler menneskerettigheder gennem ord og poesi. Lab-artisten er den fantastiske Sara Rahmeh, som er storyteller og poetry slammer,” fortæller CHIEF.

Rapperen CHIEF og Olivia Lincoln har arrangeret festivalen, som er udviklet af Rapolitics. Billedet er taget af Respons, som er et netmedie og journalistisk kollektiv, der arbejder med repræsentation og magtkritisk journalistik.

RE:act er skabt i et samarbejde mellem Rapolitics og Roskilde Festival. Gæsterne kom fra hele landet, og det er netop et af formålene at være mangfoldig og samle unge på tværs af byer, kunstformer og nye initiativer, fortæller CHIEF.

”For os har det været meget vigtigt, at festivalen ikke kun er for de unge, som allerede er aktivistiske og engagerer sig. Vi vil have mange flere unge med, også dem som ikke altid råber højest,” siger hun.

Mod, nysgerrighed og reaktion

Bag festivalen står også et hold af frivillige, som går under navnet RE:actors. De har været med til at udvikle og afvikle festivalen ved at gøre alt fra at assistere på et af de fire labs og male skilte til at bygge scener og styre teknikken på Ungdomsøen.

RE:actornes engagement viser præcis det engagement, som er kernen af, hvad Rapolitics vil opnå med festivalen, mener CHIEF.

”Aktivisme kommer ikke af sig selv, det kommer af fællesskab og af, at man har et sted, hvor man kan engagere sig. Vi kan se, at alle de frivillige tager styringen og siger ”nu gør vi det her – vi vil gerne skabe det her, vi vil bygge det her”. De har været med inde over alt, og det er så fedt at se, hvordan de har skabt rammerne for det her. Det er ingen aktivisme uden dét engagement. Og det, synes jeg, at vi har bevist, findes her,” fortæller hun.