fbpx

Et vildt iseventyr

|

Kategorier

Ungdomsøen

Kan vi byde på en læskende Bruce Vild Is eller en Cruella de Vild? I fryseren på Ungdomsøen ligger et spændende udvalg af vilde sodavandsis og venter på at blive nydt af unge og unge sjæle i den danske sommervarme. Bag isene er et sprudlende makkerpar og store drømme om en vildere verden. 

Og hvem er de så de to unge herrerder står og presser saften fra stikkelsbær for at lave en Befri Vild Is til dig? Rasmus og Alexander er opvokset sammen i Birkerød, har spillet fodbold sammen og har drømt om at starte en virksomhed sammen. Snakken gik på at lave en café med fokus på lokale råvarer, men ved et tilfælde blev de kongerne af Vild Is i stedet.

Et lækkert tilfælde
Alexander tænker tilbage: “I 2018 gik Rasmus hjemme på Nørrebro og legede med sodavandsis. Det var ikke noget, jeg havde noget med at gøre. Det var bare ham, der freestylede i sin fritid og hyggede sig med de der små ting. Jeg tror, han havde købt dem i Panduro. Jeg kan huske dem, fra jeg selv var barn. De der små nogle, man putter saft i.  
Efter nogle vellykkede forsøg pakkede Rasmus sine is og tog til Thy for at besøge Alexander, der var flyttet dertil nogle år tidligere. Sammen tog de rundt i Thy for at finde nogle råvarer, de kunne lave is af. Her møder de Niels, der for mange år siden omlagde sin minkavl til økologisk bær-brug. 
“Vi finder ud af, at han [Niels] laver økologiske bær, og det, syntes vi bare, var mega sejt. Så Rasmus fik nogle bær derude fra, han skulle prøve at teste med sin is. Det var ikke sådan med ambitioner om noget, men bare fordi det var sjovt. Det, der så kom ud af det, var en sindssygt fråderen is.”  

Foto: Vild Is

Gratis is og store smil
Med lækre is og gode råvarer inden for rækkevidde bliver Alexander og Rasmus hurtigt enige om, at det her er noget, de er nødt til at prøve. De opgraderede fra hobby-sodavandsisforme til noget lidt mere professionelt udstyr købt fra udlandet, og så gik de ellers i gang.  
“Vi kunne lave 48 is ad gangen, og det tog 24 timer, fordi de skulle fryses ned i en kummefryser. Men vi lavede en masse is og delte ud til venner og familie, og de fleste sagde faktisk, at det smagte virkelig godt!” siger Alexander. 
I 2019 blev isene testet på gæster til SommerFæst i Vorupør. Her delte barndomsvennerne 250 is ud til glade smagsdommere i sommervarmen. 
“Vi blev udsolgt inden for en time, og alle børn og voksne sad og spiste is. Det eneste krav, for at man kunne få en is, var, at man selvfølgelig skulle sige sin ærlige mening,” siger Alexander og afslører, at der var et klart mønster i folks tilbagemeldinger: Isene var lækre!  

Foto: Vild Is

Is for en vildere verden
Rasmus og Alexander tog skridtet og gjorde is-hygge til is-forretning. Og selvom det endnu ikke er økonomisk overskudsgivende, tager det ikke hverken pusten eller motivationen fra makkerparret. 
“Man skal ikke starte noget for at tjene penge. Man skal starte noget, fordi man tænker, at det kunne være en totalt vild og spændende rejse. I det her tilfælde gjorde vi det to venner, så vi tænkte, at det ikke kunne blive andet end sjovt. To gode venner, der har kendt hinanden altid, skal prøve at lave sodavandsis og skabe noget ud fra det,” fortæller Alexander. “Man behøver ikke opfinde den dybe tallerken. Det har vi heller ikke gjort. Der er tusindvis, der laver sodavandsis,” erkender han, men hos Vild Is er målet klart: “Vi prøver at skabe en lidt vildere verden, og det gør vi for eksempel ved at fokusere på økologi, lokale råvarer og ikke mindst at have det sjovt, når vi går på arbejde.”  
Det er tydeligt at mærke, at Alexander og Rasmus elsker det, de laver. De også selv rundt og afleverer deres is over hele landet – også på Ungdomsøen, hvor de møder og taler med isspisere og leverandører.

Foto: Ungdomsøen

Går du selv med en iværksætter i maven? Alexander har flere andre projekter i bagagen, og han deler gerne ud af sine erfaringer. Nogle af hans projekter lever endnu, mens andre er stoppet. Og det er en del af gamet, mener han.  
“Det er også noget af det, jeg gerne vil formidle til andre og unge især. Det er faktisk super simpelt at starte en virksomhed,” siger han og fortsætter, “start i det små, byg det stille og roligt op og få noget erfaring. Så kan du lave dit store eller lille breakthrough på et eller andet tidspunkt. Det kommer alligevel ikke første gang, men det skal nok komme.”

På Ungdomsøen tror vi på, at unge kan, og du har rig mulighed for at prøve dit iværksætteri og projektleder-gen af. Hvis du har en fed ide til et ungeprojekt, så tager vi gerne en snak med dig over en kop kaffe – eller en Vild Is.