fbpx

”Som Giv-Et-År-frivillig har jeg en grobund, hvor jeg kan udvikle mig”

|

Kategorier

Giv-Et-År-frivillig, Ungdomsøen

Siden august 2020 har 23-årige Birgitte Fleckner fra Aarhus været Giv-Et-År-frivillig og boet på Ungdomsøen sammen med fem andre unge. Det har været udfordrende, udviklende og spændende. Her kan du møde Birgitte, som fortæller om sin hverdag og livet som Giv-Et-År-frivillig.

Hvorfor søgte du om at blive Giv-Et-År-frivillig hos Ungdomsøen? 

Jeg søgte, fordi jeg ville udfordre mig selv i forhold til at prøve nogle ting, jeg ikke har prøvet før, og for at prøve at turde springe ud i det ukendte. Det her med at prøve noget, som er anderledes, fordi jeg ikke havde lyst til at få et fuldtidsarbejde eller uddanne mig videre lige nu, var helt sikkert også noget spillede ind.  

 

Hvordan ser din hverdag ud på Ungdomsøen? 

Min dag begynder som regel med et morgenmøde, hvor vi ser på, hvad vi skal lave i løbet af dagen. Vi ser på, hvilke gæster vi får, hvilke begivenheder der skal afvikles, og om der er andre opgaver, der skal løses. Vi fordeler opgaverne ud fra, hvad vi har lyst til at lave på dagen, og hvad vi er gode til.

Opgaverne kan være alt fra at tage imod gæster på kajen og at afvikle et arrangement til at fikse ting på øen og at planlægge et projekt. Der er ikke to dage, som er ens. Vi tilpasser det hele, så det går op med det, den enkelte vil og kan.  

 

Hvordan bor I på Ungdomsøen? 

Vi bor i Kommandantboligen, som er en lejlighed i den ene ende af fortet. Os Giv-Et-År-frivillige bor to og to sammen i værelserne på Officersgangen. Vi deler stue, spisestue og køkken. Det fungerer som vores og øens andre engageredes hjem, og her kan vi være sammen og have vores egne gæster.  

 

Hvad kan du bedst lide at bruge din dag på? 

Som sagt er der ikke to dage der er ens. Nogle dage kan det være dejligt at have kajvagten og tage imod gæster. På en sommerdag kan det være en travl opgave, hvor der sejler en masse både ind med glade gæster, som glæder sig til at opleve Ungdomsøen.

Jeg kan også godt lide at lave nogle praktiske opgaver, hvor jeg bruger min krop og kommer ud. Det kan være alt fra at sætte en dør i, brænde resttræ af eller flytte noget med minilæsseren.

Jeg har også fået lov til at fordybe mig i og skabe kommunikation. Jeg syntes allerede, inden jeg startede på øen, at kommunikation var spændende og sjovt. Men jeg havde ikke set det som en mulighed, men jeg har fået indflydelse og lov til at producere indhold til sociale medier. Jeg oplever, at os unge har en stor stemme på Ungdomsøen som Giv-Et-År-frivillige, og øen er ikke bare styret af voksne fra et kontor. Vi er selv med, hvis vi engagerer os og har lyst til det.

 

Er der en dag eller oplevelse, som har gjort særligt indtryk på dig? 

Jeg kan slet ikke vælge én ting, fordi det er så stor en samlet oplevelse. Det har været fedt, det her med at afvikle noget stort. Den her følelse af, at vi er et team, som får ting til at lykkes. Det har været rart. Og så efterfølgende det her med at få god feedback fra glade gæster.  

I vinter, da der ikke var så meget at lave, udnyttede vi frosten og byggede en skøjtebane selv. Det, synes jeg, er et godt billede på, at der er plads til både at være på at have fritid og alle de muligheder, der er herude. 

 

Hvis du kunne sige noget til andre, som overvejer at blive Giv-Et-År-frivillige, hvad skulle det så være? 

Jeg vil sige, at du skal bare springe ud i det. Jeg havde ikke hørt om konceptet før, så for mig virkede det umiddelbart lidt skræmmende og som et stort skridt, men jeg har virkelig udviklet mig undervejs. Jeg kan mærke, at jeg har lært mig selv meget bedre at kende. Jeg har blandt andet fundet ud af, at jeg kan mange flere ting, end jeg lige troede.  

Jeg vidste, at jeg kunne lide at arbejde med sociale medier og kommunikation, men jeg har ikke haft lige så stor mulighed for at gøre det før. Så på den måde har Ungdomsøen været en grobund, hvor jeg har kunnet udvikle mig og lege og lære. 

 

Er det noget særligt, du tager med dig, når året som Giv-Et-År-frivillig slutter? 

Generelt synes jeg, at hele øen, alle der er engagerede i den og alt, hvad der følger med, er umuligt for mig ikke at tage med videre. Det er et stort netværk af en masse skønne personer, som jeg er glad for at have lært at kende, og som jeg sikkert kan bruge senere.  

Personligt så har det været lærerigt for mig at springe ud i det her. Jeg kan meget mere, end jeg lige har gået og troet. Og at bo sammen med fem mennesker, som er så forskellige fra mig, har været vildt spændende, hårdt, og jeg har lært, at det kan jeg også finde ud af. 

 

Du kan følge med i livet på Ungdomsøen på Instagram, hvor du kan møde Birgitte og alle de andre unge, som er med til at udvikle, forandre og drive Ungdomsøen som Giv-Et-År-frivillige.