fbpx

Mød Kunstmotellet 2.0 – Sasha

|

Kategorier

Ungdomsøen

Fra den 15. marts i år og fire uger frem flyttede fire unge kunstnere ind på Kunstmotellet på Ungdomsøen. Kunstmotellet er et projekt skabt af tre af øens Giv-Et-År-frivillige. Formålet med opholdet er at give de unge kunstnere et frirum og en mulighed for at arbejde med sig selv og kunsten. 
I denne artikel kan du møde Sasha, der udtrykker sig gennem malerier og skulpturer. 

“Jeg troede ikke, det ville være lige så åbent, som det har vist sig at være,” fortæller Sasha på 21 og fortsætter “Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at der fandtes et sted som Ungdomsøen, der er så åbent, og hvor man bare kan komme.” 

Sasha er én af de fire unge kunstnere, der flyttede ind på Kunstmotellet i marts 2021. Hun har brugt opholdet på at udforske og udfordre sig selv og sin kunst. Hun har arbejdet med at slippe kontrollen med sin kunst, der normalt vil være fokuseret og kontrolleret i skabelsesprocessen. Kunstmotellet har nedbrudt den kontrol gennem det sociale, hun har oplevet på øen, men også nogle helt særlige oplevelser har haft betydning for den udvikling.  

Sasha fremviser sin kunst til fernisering i slutningen af opholdet.“Jeg lavede den her performance med Dalin, en anden kunstmotellet. Performancen stillede nogle rammer op, der gjorde, at jeg fik en forløsning i mit kunstneriske virke, så der kom noget helt andet ud, end jeg ville have kunnet lave, hvis ikke vi havde lavet det sammen,” siger Sasha. “Den performance var en af de mest revolutionerende oplevelser for kunsten.” 

At bruge hinanden i kunsten var en ny oplevelse for Sasha, der fortæller, at hun normalt ikke kan lide at arbejde sammen med andre.
“Jeg kan godt lide at være alene og styre min egen proces, men det er gået op for mig, at jeg skal være mere åben overfor at gå ind i andres processer og lade mig inspirere af deres kunstneriske virke.”  

Gruppebillede af de fire kunstnere, øens Giv-Et-År-frivillige og ferniseringens øvrige deltagere. Maleriet i baggrunden er malet af Sasha.

“Jeg har været på kunstophold før, i Kolding, som var lidt mere down to earth. Det var et kollektiv, hvor vi boede, og folk bare lavede deres egne ting. Der var ikke på samme måde det sociale samvær, som har været på øen,” fortæller Sasha.

Sasha fremviser sin kunst til fernisering i slutningen af opholdet.

“Jeg har kunnet slappe virkelig meget af i at leve og nyde, at jeg ikke skulle noget eller skulle se nogen mennesker udover dem, der var på øen. Hele min verden har været indkredset, og det betyder, at jeg har kunnet fokusere meget mere på min kunst, på mit velvære og mig selv.”

Dette fokus har også givet Sasha en øjenåbner for, hvordan hun vil indrette sin hverdag, når hun igen er på fastlandet. 
“Måden at lave kunst på og strukturere min hverdag er noget, jeg vil tage med hjem. Når jeg flytter ind i mit nye værelse, vil jeg stille det op, så jeg kan male hele tiden. Jeg får det meget bedre af at kunne male hele tiden, hver dag, i stedet for at skulle tage et sted hen og føle mig nødsaget til at være der i længere tid for at få noget ud af det.” 

Mens Sasha forbereder sig på at forlade øen for denne gang, deler hun en anbefaling med andre unge kunstnere:
“Søg med det du har. Du skal ikke være bange for ikke at ende ud med et produkt. Lær af processen.” 

Du kan se, Sasha forklare om sin oplevelse af at slippe kontrollen og se, hvordan det manifesterer sig i kunsten i videoen her. 

Hvis du er nysgerrig på at se og høre mere om Kunstmotellet, kan du finde Kunstmotellets instagram (@kunstmotellet) eller kigge videre her på hjemmesiden, hvor du også kan læse Dalin, Ida og Thorbjørn fortælle om deres ophold på Ungdomsøen.