fbpx

Mød Kunstmotellet 2.0 – Thorbjørn

|

Kategorier

Ungdomsøen

Fra den 15. marts i år og fire uger frem flyttede fire unge kunstnere ind på Kunstmotellet på Ungdomsøen. Kunstmotellet er et projekt skabt af tre af øens Giv-Et-År-frivillige. Formålet med opholdet er at give de unge kunstnere et frirum og en mulighed for at arbejde med sig selv og kunsten. 
I denne artikel kan du møde Thorbjørn, der spiller musik og fremfører spoken word. 

“Jeg har fået overblikket igen,” fortæller Thorbjørn, en frisk ung fyr fra København. Han sidder på Ungdomsøen og kigger tilbage på de sidste fire uger som beboer på Ungdomsøens kunstmotel. 

Thorbjørn bor til daglig i København, han spiller saxofon og fremfører spoken wordHan hørte første gang om Kunstmotellet gennem sin Væksthus-konsulent, der hjælper ledige unge ind på arbejdsmarkedet. “Jeg troede egentligt, det var mere kommunalt,” fortæller han
At det ikke var kommunalt, men faktisk skabt og styret af unge frivillige, var med til at overbevise Thorbjørn om at sende en ansøgning afsted. Så han gik i gang med sin første kreative proces i Kunstmotel-regi. Han indspillede noget af sin musik, sagde derefter et digt ind over musikken og sendte det så afsted. Før han vidste af det, modtog han svaret om, at han var udvalgt og skulle møde op på havnen d. 15. marts. 

Thorbjørn på 25 år udtrykker sig gennem spoken word og musik.

Når Thorbjørn bliver spurgt, hvad Kunstmotellet har givet ham, er svaret kort og klart: “ro”. 
“Jeg har fået ro og overblik. Inde i storbyen er der mange indtryk hele tiden og ting, der famler rundt,” fortæller den unge musiker, og fortsætter “I går satte jeg mig alene ud på en bænk med en soundboks og hørte Pharrel Sanders nye album, som han har lavet med London Symphony Orchestra. Jeg sad bare og hørte hele pladen, drak kaffe og røg smøger i solskinnet.” 

De ugentlige møder med de unge, frivillige arrangører og de øvrige kunstnere står også højt på listen over mindeværdige øjeblikke. 
“Vi mødes og lægger planer for den kommende uge og snakker om, hvordan man har det som kunstmoteller. Det er vildt hyggeligt! siger han. 

Minder er ikke det eneste, Thorbjørn tager med sig derfra. Sammen med Malthe, der er Giv-Et-År-frivillig på Ungdomsøen og en af idémagerne bag Kunstmotellet, er han i gang med at planlægge en kulturudveksling mellem danske og ukrainske unge musikere. Drømmen er, at fire unge danske musikere, tager til Ukraine i tre uger for at lære om deres kultur og om unge musikeres indgangsvinkel til musikken i Ukraine.
“I Ukraine har man ikke bare lige kontanthjælp, man kan læne sig op ad som musiker eller kunstner. Og så er der jo borgerkrig,” reflekterer Thorbjørn. 

Al tiden er dog ikke gået med planlægning. Lyden af Thorbjørns saxofon har runget i de mange, lange og hvælvede gange på Ungdomsøen, mens han har øvet sig og skrevet musik. Både soloer og musikstykker til en trio er blevet komponeret på refugiet midt i Øresund. 

“Det er fucking fedt at tage en måned ud og bare gå i dybden med sin ting uanset om det er at male eller spille synthesizer eller saxofon,” siger Thorbjørn og opfordrer andre unge kunstnere til at søge til fremtidige udgaver af Kunstmotellet. 

Hvis du er nysgerrig på at se og høre mere om Kunstmotellet, kan du finde Kunstmotellets instagram (@kunstmotellet) eller kigge videre her på hjemmesiden, hvor du også kan læse Dalin, Ida og Sasha fortælle om deres ophold på Ungdomsøen.