fbpx

Mød Kunstmotellet 2.0 – Ida

|

Kategorier

Ungdomsøen

Fra den 15. marts i år og fire uger frem flyttede fire unge kunstnere ind på Kunstmotellet på Ungdomsøen. Kunstmotellet er et projekt skabt af tre af øens Giv-Et-År-frivillige. Formålet med opholdet er at give de unge kunstnere et frirum og en mulighed for at arbejde med sig selv og kunsten. 
I denne artikel kan du møde Ida der arbejder i video og tekstilkreationer. 

Ida er en ung pige fra Aarhus, der i marts måned 2021 pakkede tasken og drog mod Øresund uden helt at vide, hvad der ventede hende. Fire uger senere er hendes ophold på Kunstmotellet på Ungdomsøen overstået, og hun ser tilbage.  

Ida fra Aarhus laver videoproduktioner og tekstilkreationer.

“Jeg syntes, det lød vildt spændende. Jeg tænkte, ‘kan det virkelig passe?’ og ‘tænk, hvis det faktisk skete’,” siger Ida og fortæller, at de frie rammer og åbenheden i tilbuddet var det, der fangede hendes interesse og gav hende lysten til at deltage. 

“Det første jeg gjorde, da jeg så opslaget, var at dele det med en af mine venner, der også laver kunst. Jeg var sådan ‘Er det ikke fedt? Skal vi ikke søge det?’, og det gjorde vi,” fortæller Ida. 
Beskeden om, at hun var én af de fire udvalgte blandt de mange ansøgeregav dog Ida en splittet følelse. Vennen var ikke blandt de andre tre, der også skulle på kunstophold på Ungdomsøen. Det var svært, men stoppede ikke Ida i at tage af sted.  

Kunstmotellet handler om mere end kunst. Hverdagen på øen er noget helt andet, end alt man kender til på fastlandet. Det har Ida også bemærket, fortæller hun.
“Det største har i virkeligheden været mellemrummene imellem det officielle og det, der er meningen,” lyder det fra Ida, der også fortæller at de små samtaler, hun har haft med øens faste beboere, de seks Giv-Et-År-frivillige, har haft stor betydning for opholdet. “Jeg er vant til at være i kunsten og bearbejde mit liv gennem kunsten, så det er de input jeg får, der er benzinen i min tank.” 

En stolt og glad Ida fremviser produktet af de sidste fire ugers kreative proces.

Netop inputs var også en af de store årsager til at Ida sendte sin ansøgning afsted til de tre Giv-Et-År-frivillige bag projektet. 
“Det var ikke fordi, jeg savnede et frirum og frie rammer. Det har jeg sådan set. Men jeg har, ligesom mange andre under corona, savnet andre mennesker, at være i nye situationer og at opleve nye ting og ikke bare emotionelt løbe i cirkler om mig selv.”

I løbet af opholdet har Ida syet sin kunst af gammelt stof, affald hun har fundet på øen strand og andre spændende sager, og undervejs har hun filmet sin proces.
Til ferniseringen, der markerede afslutningen på forløbet, gav Ida publikummet, der bestod af de øvrige kunstnere, øens beboere og et par enkelte engagerede, en oplevelse for alle sanser. Hun fremviste først en slowvideo af sin proces og oplevelse af dagligdagen  øen, og derefter fik publikum lov til at mærke på installationen af kegleformede genstande i både stof og plastik.
“Det var interessant at prøve at holde en fernisering og vise det, jeg har lavet, foran et livepublikum. Det var en ny oplevelse.” 

Med ferniseringen og mange andre nye, gode oplevelser i bagagen har Ida forladt Ungdomsøen for denne gang. Hun har dog en klar opfordring til andre unge kunstnere: 

Hvis du er nysgerrig på at se og høre mere om Kunstmotellet, kan du finde Kunstmotellets instagram (@kunstmotellet) eller kigge videre her på hjemmesiden, hvor du også kan læse Dalin, Sasha og Thorbjørn fortælle om deres ophold på Ungdomsøen.