fbpx

FRIRUM bryder fordomme

|

Kategorier

Ungdomsøen

FRIRUM er en camp for unge med og uden diagnoser, der afholdes i september 2021. Formålet for FRIRUM er helt kort, at man skal se mennesket og ikke diagnosen. 

Gennem en oplevelsesrig weekend vil FRIRUM synliggøre lighederne blandt de unge og fejre styrken i forskellighederne.  

“Det gælder ikke om de bogstaver, man har over hovedet,” lyder det fra Sebastian Heller, der er frivillig projektleder. Han er hjernen bag projektet, der har været hans hjertebarn de seneste tre år. 

Det er oplevelserne og de gode historier, der er i centrum for FRIRUM. Det er et rum til refleksion, information og vilde oplevelser, du aldrig glemmer. Derfor bliver det ikke delt, hvem af deltagerne, der har diagnoser, og hvem der ikke har. 

Håb for fremtiden
Fremtidshåbene for FRIRUM er store. Sebastian drømmer om, at FRIRUM udvikler sig til at blive en selvstændig forening. Derudover skal det være mere end en camp. Det skal være et koncept med udspring i Ungdomsøens dogmer og skal dække over workshops, camps, talks og andre spændende oplevelser fordelt ud over hele året. 

FRIRUM skal hjælpe samfundet med at rumme unge med diagnoser,” lyder håbet fra Sebastian.

En kamp for engagementet
Historien om FRIRUM går helt tilbage til januar 2018. En dengang 18-årig Sebastian deltager i en af de første Explorer Island workshops, der havde fokus på at søsætte Ungdomsøens første projekter. Her mødte han engagementskonsulenter og andre unge, der alle havde store drømme og håb om Ungdomsøen. Heriblandt de par andre unge, der også syntes, en camp for unge med og uden diagnoser lød som en god ide, og projektgruppen blev skabt. 

Benarbejdet og planlægningen af FRIRUM er trods god motivation og store drømme fra start langt fra forløbet problemfrit. Sebastian og de skiftende medlemmer i projektgruppen har flere gange rendt panden mod muren, og har hele vejen kæmpet for at holde engagementet oven vande 

Efter Ungdomsøens åbning i 2019 var engagementet næsten dødt helt ud. Faktisk ligger projektet stille indtil foråret 2020, hvor Corona-pandemien rammerLandets nedlukning giver Sebastian blod på tanden igen, og sammen med Ungdomsøens engagementskonsulenter arbejder de nu målrettet mod sejr; nu skal FRIRUM afholdes! 

“FRIRUM er mit hjertebarn og en sag, jeg brænder for. Derfor vil jeg skabe gode oplevelser for unge – skabe et frirum” – Sebastian Heller, projektleder for FRIRUM 

Almindelig og normal
Motivationen til at starte FRIRUM og lave en camp for unge på tværs og på trods af diagnoser, kommer direkte fra hjertet. “Jeg følte, at jeg og manglede det, og jeg ville gøre noget godt for andre,” siger Sebastian. 

Gennem sin historie har han på egen krop mærket behovet for færre tabuer og større åbenhed omkring psykiske diagnoser og livet med dem. 
Sebastian har selv Aspergers. Diagnosen fik han under sit efterskoleophold, hvor han oplevede store udfordringer med det sociale.  

“Det forklarede en del, da jeg fik diagnosen,” siger han. Sidenhen har han oplevet det psykiatriske system på nær hånd. Sebastian har flere besøg på den psykiske skadestue, afklaringsforløb og støtte-/kontaktpersoner i bagagen 

“Jeg er almindelig og normal. Det skal andre kunne se”, siger Sebastian Heller.

 

Hvis du er nysgerrig på at høre mere om FRIRUM, kan du kontakte projektgruppen via frirum@ungdomsoen.dk. 

Du kan også tilmelde dig campen d. 10.-12.september Maj 2021. Vær opmærksom på at der er et begrænset antal pladser, som bliver fyldt efter først til mølle-princippet.