fbpx

Ungdomsøen vinder RENOVER Specialprisen 2020

|

Kategorier

Frivillighed, Ungdomsøen, Øen før nu og i fremtiden

”Det er en kæmpe anerkendelse!”

Sådan lyder det fra Iben Arleth, der har været ø´xplorer på Ungdomsøen de sidste 4 år og taget del i den renoveringsproces, der i går tirsdag den 17. november blev hædret med RENOVER Specialprisen 2020.

Iben modtog prisen den foregående onsdag, og måtte dermed vente med sommerfugle i maven til at få mulighed for at fortælle sine venner fra øen om den glædelige nyhed.
Ved overrækkelsen deltog også Mariann Burup (frivillig på Ungdomsøen), direktør Dea Forchhammer og Jesper Nybo, der er tidligere projektassistent og mentor.

”Det var rigtigt svært, ikke at dele den fantastiske nyhed med de andre. Vi er jo superglade for hinanden, og jeg ved hvor meget arbejde, der er lagt i processen.” siger Mariann Burup.

En snapchat der måtte vente en uge med at blive sendt til vennerne. Foto: Melissa Ørnstrup og Mariann Burup.

Fra fort til frihed
Ungdomsøen er udsprunget af de gamle betonmure på Middelgrundsfortet fra 1894. I 2015 blev øen købt med hjælp fra Nordea-fonden og A.P. Møller fonden. Nordea-fonden har efterfølgende givet midlerne til, at renoveringsprocessen kunne realiseres. Uden fondene i ryggen ville de frivillige ikke kunne omdanne deres drømme for øen til virkelighed, og derfor skal der også lyde en kæmpe tak til dem, for at de har gjort det muligt.

“Nomineringsudvalget har valgt at give specialprisen til Ungdomsøen, fordi det jo ikke kan være anderledes. Jeg må sige, at enhver, der har en pris, må ønske at give den til det her sted – det er et helt fantastisk sted. Jeg er stolt af at være i et land, hvor man på den måde kan basere en ungdomsø på demokrati. Der er åbent for alle, og jeg kan kun opfordre folk til selv at tage turen hertil og opleve det.” 

– Karen Mosbech, medlem af nomineringsudvalget for RENOVER prisen og adm. direktør, Freja Ejendomme.

Ø´xplorene kan med store smil og en kæmpe stolthed kun tage imod de rosende ord, som Karen Mosbech udtaler, og samtidigt give hende ret i, at Ungdomsøen er et helt fantastisk sted, en unik platform og verdens bedste ø.

Øjeblikket hvor Ungdomsøen offentliggøres som vinder af RENOVER Specialprisen 2020. Foto: Ungdomsøen.

Så’ der bobler!
Tirsdag aften var der som sædvanligt arbejdsaften for Ungdomsøens ø’xplorer-gruppe. Ø’xplorerne er den gruppe frivillige, der varetager praktisk arbejde på Ungdomsøen, og som har lagt mere end 70.000 frivilligtimer i renoveringsprojektet. Denne arbejdsaften var dog anderledes end normalt. Samlet omkring en tv-skærm i en af øens nyrenoverede spisesale, fulgte de spændte frivillige med i prisuddelingen.

Da Ungdomsøen blev udnævnt som vinder af Specialprisen, blev der jublet i kor. ”Tillykke til os!” lød det blandt de frivillige, der glædede sig over anerkendelsen, alt imens champangen og sodavandene blev åbnet. En anerkendelse af deres arbejde, projektets udvikling, håndværkernes mange timer, og alt det magiske der skete, før Ungdomsøen åbnede den 24. august 2019.

Med prisen følger 10.000 kr. og en statuette. Statuetten bliver placeret på Ungsomsøen, hvor den vil symbolisere den store anerkendelse af de frivillige og deres arbejde. De 10.000 kr. vil blive fordelt på Ungdomsøens Ø-råd. Ø-rådet er Ungdomsøens demokratiske organ, hvor alle frivillige på Ungdomsøen og alle Danmarks unge imellem 15-25 år kan deltage.

En glæde der er til at spore! Sejren fejres med bobler, sodavand og store smil. Foto: Ungdomsøen.

RENOVER Specialprisen gives til et renoveringsprojekt, der ikke opfylder de skarpe kriterier til RENOVER prisen, men som alligevel fortjener anerkendelse.
RENOVER prisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

Se eller gense prisuddelingen her. Se med fra 32 minutter inde i videoen for at se Ungdomsøen.

”Fortet står stadig snorlige udadtil, og man har gjort et grundigt forarbejde med at lade de oprindelige former træde tydeligt frem. Det er tydeligt, at fortiden spiller en stor rolle på øen. De frivillige arbejder med, at man skal kende fortiden for at være i nutiden og komme ind i fremtiden. De arbejder ligefrem med det som et koncept: De har en platform med en raket fra koldkrigen, hvor de ‘skyder ideerne ind på land’. Det er et godt billede på, hvordan man integrerer fortiden i nutiden og fremtiden.”

– Karen Mosbech, medlem af nomineringsudvalget for RENOVER prisen og adm. direktør, Freja Ejendomme.

Glade modtagere. Foto: Melissa Ørnstrup.