fbpx

Ø-jargon

|

Kategorier

Flaskeposten, Frivillighed

Lær alle forkortelserne og udtrykkende på Ungdomsøen

Ungdomsøens frivillige fælleskab er fyldt med nye og spændende ord og vendinger, som der ikke altid er nemme at finde hoved og hale i, derfor har vi skabt denne oversigt over Ø-jargonen.

Ungdomsøens vision manifesteres i nedenstående 5 dogmer. Dogmerne er øens værdisæt eller grundlov. De sætter retningen for det meste arbejde på øen. De består af en overskrift og en lille forklarende tekst:

DOING > LEARNING

Dogmet er en modvægt til tidens fokus på læring som det primære. Handling er værdifuldt i sig selv, og erfaring skaber læring, men ikke en foruddefineret læring. På Ungdomsøen skal vi derfor først og fremmest handle, turde fejle og lære af vores erfaringer.

UNG FOR UNG

Reel indflydelse. En ø FOR, AF og MED unge. Unik organisatorisk tillid til unges evner.

FORSTYRRELSE

Øen skal udfordre, forstyrre eksisterende tankemønstre og give nye perspektiver. Vi skal udfordre vaner og traditioner og gøre noget andet, end det vi plejer. 

RÆKKE UD – ÆGTE ÅBENT

Mange døre ind, så alle har lyst til at være med. Øen skal samle individer – der ikke naturligt finder sammen – i nye forpligtende fællesskaber.

Ø – LAND

Ungdomsøen er ikke bare noget, vi leger. Ungdomsøen er et fysisk sted – men skal på sigt blive en metode, et symbol og en ide, der både er relevant på øen, og når man er hjemme. Uanset hvor i landet, man bor. Den vil forandre og skabe sammenhængskraft ud over sine fysiske rammer.

 

Ordforklaring:

GEÅ: Forkortelsen står for ‘Giv et år’. Det er 6 unge, som bor og arbejder på Ungdomsøen og får det hele til at løbe rundt derude. 

Ambassadør: De frivillige, som repræsenterer øen på land. De tager til arrangementer og oplæg, hvor de fortæller om øen. 

Ø-xplorer: De frivillige, som har renoveret øen og nu holder den ved lige. 

Værter: De frivillige, som tager imod gæsterne til arrangementer på øen. De ved, hvor alle materialerne kan findes, hvad reglerne er og sørger for at at alting kører som smurt. 

Ø-råd: Hvis øen var et kollektiv, ville ø-rådet være det ugentlige møde, hvor udfordringer kan få løsninger, og små beslutninger kan blive taget. Læs mere om ø-rådene her

Øktionærforum: Hver halve år holder øen et øktionærmøde for alle, der har aktier i øen; altså både de unge og kernepartnerne. Her tages de lidt større beslutninger, og retningen sættes.

ØRA: Ø-rådets arbejdsgruppe, det er den frivilligegruppe, som planlægger ø-rådene.

Har du et ord, som du synes skal forklares, så er du meget velkommen til at skrive til flaskeposten@ungdomsoen.dk. Kald din mail ‘ordforklaring’.