fbpx

Hvad foretager man sig på en ø under lockdown?

|

Kategorier

Flaskeposten, Øen før nu og i fremtiden

Corona times på Ungdomsøen

Af Joen Roest Kaaber

Ungdomsøen, Danmarks ungdoms vigtigste og fedeste fristed, har ligesom resten af landets kulturinstitutioner holdt lukket under Covid-19 lockdownen. 

Hvad der føles som langt fra byens larm og kampen om toiletpapir, har øens faste beboere holdt fanen højt. Og trods manglen på gæster og store arrangementer, har det gamle forts tykke mure genlydt af latter, snak og gode tider.

Corona lockdownMed hele (øens areal) at boltrer sig på, har plads heldigvis ikke været et problem for øens seks fastboende. Og selvom en del af tiden er blevet brugt på at give de fysiske rammer en ansigtsløftning, samt planlægge arrangementer til tiden efter lockdown, har der også været masser af tid til skæg og ballade i de rummelige omgivelser.

Restriktionerne omkring forsamlinger medførte at kun de mest nødvendige gøremål fortjente en sejlads til fastlandet. Den ugentlige holdtræning var derfor nødsaget til at finde sted med hjælp fra den moderne teknologis vidundere. En Træning på Ungdomsøenverdensomspændende lockdown er nemlig ikke en undskyldning for at ligge på den lade side. Især øens kvindelige beboere har  udnyttet isolationen til at perfektionere sommerformen, som siden er blevet toppet af med en gennemført sommerkulør fra de mange solskinstimer på kajen.

Det er dog ikke kun øboernes hårdføre kroppe der er blevet udviklet, udfordret og underdrejet. Sindet og det indrer legebarn er selvfølgelig i lige så høj grad blevet stimuleret, for at holde ø-kulleren fra døren.
Der er blevet leget, grint og fjollet, somme tider hjulpet på vej af en drink eller to. Og da det blev meldt ud at sommerens festivaler var en saga blot. Besluttede øens befolkning sig for at tage sagen i egen hånd! Hvis sommeren ikke skulle byde på varme øl, solskin, og musik, måtte fortets tohundrede år gamle betonvægge jo gøre det. Om ikke andet blot for en kort stund, indtil det værste festivals afsavn var stillet.

Ølbowling på UngdomsøenFestivals klassikeren ølbowling blev hurtigt et hit, og fik sit helt eget ø-twist. Der blev lånt heftigt fra både vandsport, børnefødselsdags lege og hvad skribentens hullede hukommelse bedst af alt genkalder sig som en meget kort, koncentreret værnepligt. 

Men hvad gør man så næste dag? Når musikken er slukket og tankerne går til venner og familie på land? De første restriktioner var knapt trådt i kraft, før øboerne blev kimet ned af bekymrede familiemedlemmer, hvilket selvfølgelig fik de fingernemme beboere til at overveje muligheden for, i tilfælde af et totalt samfundsmæssigt kollaps, at genstarte den vestlige civilisation med Øresunds egen perle i centrum. Den eksisterende flåde skulle derfor hastigt udvides, og når ressourcerne er knappe, må der tænkes, og handles ud af boksen. Uden gæster var der jo pludselig en smule tid til overs, når dagens gøremål var afsluttet.

Prototype på flugtbåd
Prototypen af Ungdomsøens lokalt- designede, samt producerede evakuerings fartøj var derfor hurtigt sat i vandet, og klar til at indhente verdens ledere til en frisk start.

Alt i alt har karantæne tiden budt på mange nye udfordringer og oplevelser. Nogle dage har været lange imens andre er fløjet afsted. Ligesom på fastlandet vejret vist sig fra sin bedste side, og har lokket beboerne ud fra fortets mørke gange, ud på kajen hvor duften af grillmad og lyden af hyggesnak har fyldt den milde aftenluft. 

Øens nyhedsmedie Flaskeposten er blevet nyopfundet af en flok arbejdsomme frivillige, nye arrangementer og forsamlings former er blevet udtænkt og sat i værks, og de gamle omgivelser har fået en overhaling. 

Øens mange frivillige og brugere har været inviteret til at tage del i det daglige liv gennem aktiviteter som, blandt andet, digital bålhygge, livestreamet tegn og gæt og senest hele undervisningsforløb for de skoleklasser der måtte have lyst til at have del i øens fællesskab.

Det er altså gået vildt for sig, på den lille, vindblæste knold midt i øresund. Og det tager kun fart, nu regeringens restriktioner langsomt løsnes og øen åbner op for gæster og frivillige.
På øen holdes fanen fortsat højt, og den store ja-hat er beholdt på. For der skal mere end en pandemi og global nedlukning til at stoppe Ungdomsøen og dens beboere fra at få det bedste ud af dagen, hver dag.

Sol på Ungdomsøen