fbpx

Ø-råd vælger observatør der skal sikre forstyrrelse

|

Kategorier

Fonden Ungdomsøen, Ungdomsøen

Ungdomsøens Ø-råd har valgt en ung observatør til Fonden Ungdomsøens bestyrelse.

I weekenden trodsede 30 unge blæsten og regnen for at mødes til årets første ø-råd på Ungdomsøen. En del af programmet bestod i valg af en ung observatør til bestyrelsen. Valget faldt på 24-årige Astrid Lundsgaard, der det næste halvandet år blandt andet skal sikre gennemsigtighed, vidensdeling og sammenhængskraft mellem unges engagement på øen og bestyrelsens arbejde på land, og så håber hun ikke mindst på at kunne skabe masser af positiv forstyrrelse til bestyrelsesmøderne.

Hvordan skabes en ø med lige dele plads til både elektroniske musikfestival, vilde kunstprojekter, grænsesøgende friluftsliv, undervandsjagt, fordybelse, ro og demokratisk refleksion? Svaret er at det ved vi ikke, men vi gør et helhjertet forsøg og i centrum for det hele er den danske ungdom. Præcis hvordan ø, unge og organiseringen rundt om øen vikles ind i hinanden på den mest konstruktive måde er i sig selv et eksperiment.

Et eksperiment der startede i foråret, da en gruppe engagerede ambassadører gav udtryk for et behov for øget kendskab til og gennemsigtighed omkring bestyrelsen arbejde. De handlede på udfordringen og nedsatte en gruppe, som skulle undersøge og bestyrelsens rolle og muligheden for at få valgt en ung observant ind i Ungdomsøens fondsbestyrelse. På ø-rådet i efteråret delte de deres vision med andre unge der var involveret i øen og fik deres input til ø-demokrati. Herefter blev 5 unge officielt valgt, som arbejdsgruppe til at udvikle og eksperimentere med forskellige demokratiske processer, som kunne sikre unges indflydelse på Ungdomsøen.

De sidste måneder har gruppen mødes med bestyrelsen, opsøgt inspiration fra andre ungeledet organisationer eksempelvis Den grønne studenterbevægelse, Det frie gymnasie og Ungeråd. De har lavet demokratimøder, hvor de har involveret andre frivillige på Ungdomsøen i udviklingen og sammen fastlagt den ramme der i weekenden førte til valg af Ungdomsøens første ungeobservatør i bestyrelsen.

En af dem der har været med i hele processen er  20årige Aksel Buur. Han fortæller her om hvorfor han blev engageret i dette arbejde:

“Jeg har haft en stor lyst til at sikre at øens dogmer om at være ægte åben og ung for ung også kom til udtryk i det organisatoriske, og det var også noget der optog mange af de andre frivillige. Det var der det startede. Siden er vi så dykket ned i hvordan det kan komme til udtryk, og nu har vi fundet en model vi synes fungerer lige nu. Vi er dog slet ikke færdige og vil fortsætte udviklingen af øens demokrati. Om det er samme model om fem år vil kun tiden vise, eller må den tilpasses og justeres. Det vigtigste har været det er os selv der har udviklet den og det har været fedt at mærke, at der har været opbakning fra øens mere formelle bestyrelse og sekretariat, som understøtter øens udvikling,” siger Aksel Buur.

Til weekendens ø-råd blev alt fra budgetter til øens demokrati diskuteret. Og så var ø-rådet som nævnt historisk, da det også resulterede i valg af Ungdomsøens allerførste ungeobservant til bestyrelsen. Valget faldt efter kampvalg på 24årige Astrid Lundsgaard:

”Jeg glæder mig til at være med til at skabe en tættere relation mellem øens bestyrelse og de mange seje projekter skabt for, med og af unge i Ungdomsøens landskab,” siger Astrid Lundsgaard om rollen og fortsætter:

“Ungdomsøen er for mig helt unik og den træder hele tiden ind på nye ukendte græsgange hvor der spirer og blomstrer nye initiativer frem fra hvad den rører. Vi har endda kun lige taget hul på en brøkdel af hvad Ungdomsøen kommer til at skulle kunne! At få lov at være med i den brusende og inspirerende udvikling, der sker, er en af de fedeste og mest interessante ting jeg kan forestille mig, og rollen som ungeobservatør skal være med til at skabe god synergi og understøtte udviklingen. Jeg glæder mig til at tage hul på opgaven foran mig og håber at kunne bidrage til endnu mere åbenhed og positive forstyrrelser, også til bestyrelsesmøderne.”

Astrid Lundsgaard, 24 år, er valgt af Ungdomsøens ø-råd som fremtidig observatør i Ungdomsøens bestyrelse.

 

Unge deltagere til ø-råd på Ungdomsøen