fbpx

Ungdomsøen runder 10.000 besøg og sætter skub på unges skaberlyst

|

Kategorier

Ungdomsøen

Kan man få unge fra hele landet til at besøge et tidligere søfort midt i Øresund, med det formål at sove i shelters, debattere demokrati, udvikle egne projekter og møde unge med andre interesser end en selv? Bedømt på de første måneder Ungdomsøen har været åben, lader svaret til at være et stort; Ja det kan man godt. Hele 10.000 besøg har der været i de godt fire måneder Ungdomsøen har været åben, det er 3.500 flere besøg end forventet. Samtidig spreder ungeengagementet sig fra Ungdomsøen til resten af landet, eksempelvis til Aarhus hvor unge efter at have besøgt Ungdomsøen har skabt egne projekter.

Den 24. august 2019 åbnede Ungdomsøen med en kæmpe åbningsfest arrangeret af 250 unge frivillige fra hele landet. Visionen for Ungdomsøen er, at skabe en platform hvor unge fra hele landet kan engagere sig og skabe egne projekter, møde unge på tværs af interesserer og geografi og hvor organisationer der arbejder med unge får en ny platform for deres eksisterende aktiviteter. At Ungdomsøen allerede kan sætte flueben ved de første 10.000 besøg er et meget stærkt signal om, at visionen også fungerer i praksis:

”Vi er meget stolte over, at vi på så kort tid har rundet 10.000 besøg på Ungdomsøen. Vi skylder ikke mindst de mange, mange engagerede unge en kæmpe tak for, at skabe den store mangfoldighed af aktiviteter og arrangementer der allerede har fundet sted på Ungdomsøen,” siger Dea Forchhammer, direktør for Ungdomsøen.

En af de unge der har taget turen til Ungdomsøen er 22-årige Mathilde Høstrup fra Aarhus, der på Ungdomsøen har mødt en masse andre unge, der også brænder for at skabe stærke fællesskaber. Det har blandt andet ført til, at hun sammen med andre unge fra Aarhus er i gang med at starte et fællesspisningsinitiativ, som hedder “Spis med Ungdomsøen” i Aarhus.

”Det fede ved Ungdomsøen er, at jeg får mulighed for at møde mennesker der ikke nødvendigvis ligner mig, men som jeg stadig kan skabe et fællesskab med. Jeg tror at alle har brug for at føle sig som en del af noget for at trives, og det er der rig mulighed for på Ungdomsøen, og nu også i vores projekter i Aarhus, for der kan alle være med og bidrage med noget på en eller anden måde. Jeg synes det er spændende at være frivillig fordi Ungdomsøen i høj grad er et eksperiment, der er under konstant udvikling. Det betyder at der ikke er særlig meget der er skåret i sten, og man får derfor lov til at stille spørgsmålstegn ved næsten alting. Det er lige noget for et diskussionslystent menneske som mig.”

3.500 flere end forventet

Ungdomsøen har et forventet besøgsmål på 25.000 for 2020 og for øens første periode fra åbningen og frem til årsskiftet var de mest positive forventninger på et besøgsantal 6.500:

”Vi havde en drøm om, at vi kunne nå 6.500 besøg de første fire måneder. I det lys er de 10.000 besøg selvfølgelig langt over vores forventning. At det er lykkedes skyldes blandt andet, at også mange ungeorganisationer og virksomheder har benyttet Ungdomsøen i perioden, og det er vi selvsagt utroligt glade for. Dertil, og måske endnu vigtigere, så har de mange besøg også medvirket til, at mere end 500 unge er eller har engageret sig frivilligt i et hav af store og små projektgrupper og initiativer. Frugten af det kommer vi til at opleve de næste mange år, vi er kun lige begyndt.” slutter Dea Forchhammer.

Ungdomsøen er åben hele året og man kan både som ung, gammel, individ, gruppe, organisation og virksomhed besøge og bruge Ungdomsøen. Aktiviteter på Ungdomsøens skabes som udgangspunkt af unge frivillige og ungeorganisationer, der bruger øens som platform for deres aktiviteter.

Eksempler på aktiviteter der indtil nu har fundet sted på Ungdomsøen er:

Elektronisk musikfestival, klimakonference for unge, friluftlivs camps i efterårsferien, Nordic Race trailløb, paddle board events i havnebassinet, Buster Filmfestival, Halloween weekend, besøg fra højskoler, gymnasier og efterskoler, optagelser til DR Ultas ”SOS”, konferencer og workshops, frivillige weekender hvor unge frivillige deltager til byggecamps samt flere virksomhedsarrangementer hvor øen er blevet brugt til eksempelvis ledertræning mv.

Analyse af de unge der var engageret i åbningen af Ungdomsøen viser at:

    • De frivillige kommer fra hele landet: Over 50 % af de frivillige kom fra udenfor Hovedstadsområdet
    • Øen skaber møder mellem forskellige unge: 76 % svarede at de havde lært nye unge at kende, de gerne ville se igen.
    • Øen skaber nyt engagement: De frivillige der var engageret i åbningen havde 15 % aldrig lavet frivilligt arbejde før.

Fakta om Ungdomsøen:

Ungdomsøens åbnede officielt den 24. august 2019. Det gamle Middelgrundsfort blev erhvervet i 2015 med støtte fra Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden, og givet til Spejderbevægelsen, der har ansvaret for at gøre øen til en ø for hele Danmarks ungdom. Siden har Nordea-fonden doneret yderligere 128 millioner kroner til renovering af Ungdomsøen, og muliggjorte dermed realiseringen af en af de største Ungdomssatsninger i nyere tid.

Ungdomsøen byder på sine 50.000kvm blandt andet på 400 udendørs overnatningspladser, udekøkkener og bålpladser, store shelters med udsigt over Øresund, 1.5km gange i det gamle fort, konferencefaciliteter for organisationer og virksomheder samt gamle kanonstillinger til alt fra koncerter til friluftsaktiviteter.

Indhold og aktiviteter på Ungdomsøen udvikles i tæt samarbejde med fonde som Nordea-fonden, Trygfonden, Lauritzen Fonden, TuborgFondet og stærke kernepartnere som Foreningen SPEJDERNE og landets fem spejderkorps, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Folkehøjskolernes forening i Danmark (Højskolerne), Roskilde Festival, Efterskoleforeningen og Friskolerne mf. Kernepartnerkredsen repræsenterer nationalt mere end 670.000 medlemmer, 145.000 frivillige, 870 skoler og 72 ungdomsorganisationer.